in

Terugblik op de Gamer.nl voorspellingen voor Beste Games van 2021

Gefeliciteerd! Als je dit leest, heb je 2021 officieel overleefd. Dat eindigde traditiegetrouw weer met een hoop lijstjes, zo ook op (Inside.)Gamer.nl. Naast de haast verplichte lijst met beste games van het jaar waagt de redactie zich jaarlijks vast aan een voorspelling voor de 365 dagen die volgen. Maar liefst 100 games passeren in een paar dagen de revue en moeten vervolgens zien te voldoen aan de torenhoge verwachtingen. Tijd om de balans eens op te maken en te zien hoe vooruitziend de blik pakweg een jaar geleden was. De voorspelde Top 100 van 2021 uit december twintigtwintig leg ik naast de uiteindelijk 25 beste games volgens de redactie van Gamer. De expertise van Cody, Tom, Michel, Erik, Jacco en Marcel staat op het spel: blijken zij Waanzinnige Waarzeggers, of is het met terugwerkende kracht het bewijs dat we hun voorspelling voor komend jaar compleet kunnen negeren?

De 25 beste games van 2021 is een lijst die we (bijna) precies door de helft kunnen delen. Twaalf titels ervan waren door de heren daadwerkelijk voorspeld bij de beste games van het afgelopen jaar, zij het bij de beste honderd. En dertien games zagen zij dus niet aankomen. Nu klinkt dat misschien erger dan het is. Titels als Forza Horizon 5 of Guardians of the Galaxy waren tenslotte op dat moment nog niet aangekondigd. Maar ook spellen die al wel onthuld waren, zijn soms lastig te voorspellen. Dat Metroid Dread herboren zou worden op de Switch of dat de mod The Forgotten City een stand alone release zou krijgen bijvoorbeeld. Dat zijn de verrassingen die een gamejaar zo leuk maken en dit kunnen we bij een voorspelling dus makkelijk door de vingers zien.

Onder de streep waren er van die dertien verrassingen in de Top 25 zes nog niet onthuld en een aantal anderen al wel, maar onder bijzondere omstandigheden. Blijven er vijf games over die door de Overduidelijke Orakels toch wat zijn onderschat: Guilty Gear Strive, Hell Let Loose, Tales of Arise en Inscryption. Laatstgenoemde eindigde 2021 op nummer tien en is daarmee de grootste verrassing.

Dan naar de wél voorspelde games. Twaalf van de beste 25 games waren door onze PlayStationende Paragnosten al verwacht en in de meeste gevallen zaten ze ook niet zo ver naast de uiteindelijke posities op de lijst. Slechts drie gevallen springen eruit. It Takes Two eindigde op het podium met een derde plek, waar plek 35 was voorspeld. Maar indiegames Loop Hero en Unpacking spannen de kroon. Loop Hero oversteeg de verwachtingen door niet op de 66e, maar op de 18e plek te belanden. Unpacking ging daar nog net overheen: diens 17e plek was maar liefst vijfitg plekken hoger dan gedacht. Andere noemenswaardige stijgers zijn Halo Infinite, Shin Megami Tensei 5 en Returnal.

In de Top 25 zijn er maar drie spellen die wat lager uitvielen. Resident Evil Village was de meest accurate voorspelling van allemaal, maar moest uiteindelijk twee plekjes inleveren. Ook Hitman 3 moest iets meer games voor zich laten en de meest “teleurstellende” game van het rijtje is Ratchet & Clank: Rift Apart. Het voorspelde zilver van een tweede plek werd het helaas niet, want het eindigde negen plekken lager net buiten de top tien.

Laten we dan als laatste een blik werpen op de door de Keyboard Koffiedikkijkers voorspelde Top 10 van 2021 en wat daarvan is terecht gekomen. Op plek tien komen we Hogwarts Legacy tegen. Voor de Potter-fans een teleurstellend jaar, want het enige dat we vernomen hebben van de veelbelovende game is dat ‘ie een jaar werd uitgesteld. Dat moet uitgever Warner Bros bekopen met een flinke daling op de lijst van voorspellingen voor komend jaar, want daar komt Hogwarts Legacy niet verder dan plek 40.

Psychonauts 2 werd een negende plek voorspeld en is een lichte stijger gebleken: met zijn mindballoon zweeft de game uiteindelijk naar positie 4. Vervolgens komen we bij Nier Replicant, ja precies, die met dat achterlijke versienummer. De remake haalt uiteindelijk de Top 25 niet. Dat geldt ook voor Baldur’s Gate 3, de voorspelde nummer 7. Maar dat kwam natuurlijk omdat deze nog geen échte release heeft gehad en voorlopig in early acces blijft.

New Pokemon Snap op nummer 6 bleek ook iets teveel van het goede. De game voor de Nintendo Switch kon helaas niet aan de hoge verwachtingen voldoen en kwam niet terug in de eindejaarslijst. Dat gold wel voor de nummer 5: Resident Evil Village, al moest die het uiteindelijk doen met een prima zevende plaats. Dat brengt ons bij twee slachtoffers van het uitstelvirus dat ook rondging in 2021. Horizon Forbidden West en Hollow Knight Silksong haalden dit jaar niet, maar blijven uiteraard twee van de meest veelbelovende games waar we nog altijd naar uitkijken. 

Al genoemd is voorspeld runner up Ratchet & Clank. De Lombax en de Robot vlogen door prachtig ogende dimensies die ze een elfde plek opleverde. Maar wat was dan ook alweer de grote nummer één volgens onze Streamende Sterrenwichelaars? Dat was The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2. Daar hoeven we het niet te lang over te hebben. Laten we gewoon hopen dat 2022 het jaar wordt dat deze sequel wel verschijnt.

Dat brengt de eindscore op: …! Ja, geen idee eigenlijk. Nul exact goed voorspelde games, veel uitgestelde titels, maar ook een hoop best goed ingeschatte spellen. Dit was vooral bedoeld als leuke terugblik op de voorspellingen van een jaar geleden. Het is lastig om een conclusie aan te verbinden en dat hoeft gelukkig ook helemaal niet. Als je er al iets van kan zeggen, is het dat de gamesindustrie zich niet zo makkelijk laat voorspellen. En dat is maar goed ook. Dan kunnen we ook dit jaar verrast worden door uitstel, onverwachte toppertjes en langverwachte reveals. Ik wens jullie allemaal een geweldig jaar.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 3 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
RuanMoleman
7 maanden geleden

Leuk artikel en geniaal geschreven! Goed idee om terug te blikken op de voorspellingen die destijds gemaakt werden.

Luigi1985
7 maanden geleden

Haha leuk gedaan. Zo zie je maar weer dat voorspellen altijd lastig blijft.

The Decider
The Decider
6 maanden geleden

Leuk artikel!

Inside.Gamer wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar!

IG Q&A: Naar welke game in 2022 kijk je het meeste uit?