in

The Crew 2 review – Een oppervlakkige open wereld


The Crew had in 2014 eigenlijk de ultieme racegame moeten zijn. Maar de gigantische virtuele nabootsing van de Verenigde Staten, vele naar smaak aanpasbare auto’s en motoren én grenzeloze onlinemogelijkheden wisten de belachelijke verhaallijn en teleurstellende besturing jammer genoeg niet voldoende te verhullen. Met The Crew 2 heeft ontwikkelaar Ivory Tower het in elk geval over een iets andere boeg gegooid – met wisselend succes.

The Crew 2

Virtuele VS

Belangrijk om te weten: de enorme spelwereld is in deze sequel gebleven – hetzij met enkele modificaties. Ditmaal kun je de virtuele VS echter niet alleen onveilig maken op vier of twee wielen, maar ook achter de stuurknuppel van een stuntvliegtuig of het roer van een speedboot. Dat zorgt in elk geval voor de nodige afwisseling: zodra je even uitgekeken bent op de ene voertuigcategorie zijn er twee andere om je mee voort te blijven bewegen. Je kunt – buiten races – zelfs letterlijk on the fly van voertuig veranderen met een druk op de knop!

Deze arcade-inborst geeft de game direct een andere feel dan z’n voorganger. Zo serieus als The Crew wilde zijn met een pretentieus, soapachtige misdaadverhaal, zo luchtig is The Crew 2. Niks moet, alles mag. Wil je liever wat meer tijd doorbrengen met off-roaders of crossmotoren op het onverhard? Of toch liever het circuit op met serieuze raceauto’s? De keuze is aan jou. Slechts van tijd tot tijd verplicht het spel je om een bepaald voertuig te gebruiken, bijvoorbeeld in geinige triatlonachtige wedstrijden waarin je zowel te land, ter zee als in de lucht de snelste moet zijn.

The Crew 2

Ook aan de besturing heeft het ontwikkelteam merkbaar extra tijd besteed. Let wel, de voertuigen in The Crew 2 sturen nog zeker niet zo vlot als in Need for Speed of zo gevoelig als in Forza Horizon, maar het is in elk geval iets gemakkelijker om je auto netjes (of juist driftend) de bocht door te krijgen dan voorheen. Jammer genoeg is het verschil tussen de automodellen onderling echter wederom nauwelijks merkbaar. Het vermogen bepaalt natuurlijk hoe hard je kunt op de rechte stukken, maar in de bochten is er vrijwel geen voelbaar verschil tussen een muscle car en een rallyauto. Iets té arcade en gestroomlijnd, wat ons betreft.

Strakgetrokken

Ook de algehele opzet is zo iets te strakgetrokken. Je kunt zelf kiezen met welk event je aan de slag wilt vanuit een menu of door deze te selecteren op de wereldkaart. Enkele seconden later sta je al aan de start. Dat houdt de vaart erin, maar elimineert ook de motivatie om de enorme spelwereld lekker te verkennen. In plaats daarvan fungeert deze virtuele evenknie van de VS als een enorme speeltuin waarin je automatisch van toestel naar toestel verplaatst wordt, in plaats van dat je kunt uitkijken naar wat je ooit aan de andere kant van het gebied aantreft. Voor de liefhebber van freeroamen zijn er speciale foto-opdrachten en losse uitdagingen, maar die zijn domweg niet boeiend genoeg om specifiek naar op zoek te gaan.

The Crew 2

Het spel moedigt je eigenlijk alleen maar aan om te blijven spelen voor meer fans (waarmee je algehele progressie gemeten wordt), geld en nieuwe onderdelen, zodat je aan meer én snellere voertuigen komt. Ondanks de mogelijkheid om dat ook nieuw materiaal via microtransacties te bemachtigen, voelt de game zonder extra betalingen gelukkig nooit aan als een grind. Verwacht echter niet zoals in menig Forza- en Gran Turismo-game om de haverklap een nieuw model in de schoot geworpen te krijgen.

Verder pretendeert The Crew 2 als vervolg – ook op spirituele voorganger Test Drive Unlimited – weer een mmo-racegame te zijn, maar dat gegeven komt ditmaal amper uit de verf. Je komt af en toe andere spelers tegen, maar afgezien van een groepje vormen en met elkaar tegen de computer racen (waarbij het resultaat van de best geplaatste speler altijd geldt voor de hele ‘crew’) kun je eigenlijk niets met elkaar onderdelen. PvP-mogelijkheden volgen jammer genoeg pas later dit jaar. Desalniettemin is de game nu al alleen met een onlineverbinding te spelen.

The Crew 2

Functionele verlichting

Verwacht ook geen spetterend spektakel op je scherm. De game ziet er over het algemeen oké uit, gelet op de hoge snelheden en indrukwekkende vergezichten die de open spelwereld je voorschotelt. Maar aan bepaalde belangrijke details is een opvallend gebrek – zoals functionele koplampverlichting om fatsoenlijk te kunnen zien in het donker. Ook is de game verre van glitch-vrij, al is dat een ook beetje inherent aan het openwereldgenre.

Als rethink van de originele game is The Crew 2 niet onaardig. Door je constant bezig te houden in de diversiteit van de enorme spelwereld komt het vervolg net wat beter uit de verf. Maar daarbij is een stukje charme en aantrekkingskracht verloren gegaan; de indrukwekkende open spelwereld wordt daarvoor onvoldoende benut. Maakt dat uit? Niet als je op zoek bent naar een simpel potje scheuren – met of zonder vrienden.

The Crew 2 is getest op PlayStation 4 en nu tevens verkrijgbaar op Xbox One en PC.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Makers A Way Out brengen volgende game weer via EA uit

Pokémon Go heeft speciale Pikachu voor verjaardag