in

The (S)witcher 3 is een grafisch wonder – Column


Het is niet de bedoeling om te verzanden in een ode aan The Witcher 3 – dat komt wel als de game vijf jaar bestaat – maar het is belangrijk om te weten waarom deze openwereld-rpg zo goed is. Het vereist wat geduld om in de overweldigende lore van The Continent gezogen te worden en het fantasygenre moet je absoluut liggen, maar eenmaal onderweg is Geralts avontuur eentje waar je mond van openvalt.

The Witcher 3

The Witcher 3 gooit namelijk een bak aan verhalen over je heen, die weer vertakken in andere verhalen met nieuwe personages die door de oorlog tegen Nilfgaard worstelen met armoede en andere problemen. De situaties waarin Geralt terechtkomt zijn divers, angstaanjagend en soms bikkelhard. Iedere keer dat een van de tientallen zijmissies me naar een nieuwe locatie bracht, een duivels dilemma voorschotelde en een emotioneel verhaal vertelde ,dacht ik: dit kán niet. Zoveel kwaliteit en kwantiteit in zo’n boeiende spelwereld is niet mogelijk. Maar het kan wel, en nu overal.

Speel niet op het grote scherm

In een vacuüm is het dus een uitzonderlijk goede game, maar technisch gezien is de Switch-versie wellicht niet de versie die je wilt spelen. Dat ligt met name aan de (dynamische) resolutie, die aanzienlijk lager is dan de meeste Switch-games om de gigantische open wereld van de game te kunnen renderen. Op het grote scherm draait The Witcher 3 maximaal in 720p en in handheldmodus maximaal 540p. Het resultaat is een zeer wazig uiterlijk op het grote scherm. Zeker als je de PS4-, Xbox One- of pc-versie hebt gespeeld, is het écht even slikken.

Mijn advies is dus: speel de Switch-versie niet op het grote scherm als je een andere optie hebt. CD Projekt Red doet de game regelmatig in de aanbieding en als je een PS4 Pro of Xbox One X thuis hebt staan, zit je helemaal gebakken. Is de Switch je enige console, dan moet je je voorbereiden op een semi-optimale ervaring. Hoewel tekst en dergelijke dankzij een schijnbaar hogere resolutie goed leesbaar zijn, is de rest behoorlijk onscherp.

Technisch meesterwerk in het klein

De handheldmodus is een ander verhaal. Hoewel het nog steeds behoorlijk wazig oogt vergeleken met andere games, komt de game op het kleine scherm een stuk beter uit de verf. Logisch, want een hoop van de scherpe randjes worden zo verhuld, wat de game simpelweg een stuk speelbaarder maakt. Sterker nog, als The Witcher-fan vind ik het magisch om rond te rijden in de wereld en verwikkeld te raken in quests die ik alweer een beetje ben vergeten. Ik loop spelend rond door het huis, om toch nog even die ene potion te brouwen of wat geld te verdienen. Dit wordt oprecht een probleem met zoveel goede games in aantocht.

Los van dat is het Halo: The Anniversary Collection-maker Saber Interactive gelukt om vrijwel alle grafische features van de andere versies over te zetten naar de Switch. Daarmee bedoel ik hetzelfde aantal npc’s, de belachelijk goede physics (zeker voor een Switch-game), het water, het licht en ga zo maar door. The Witcher 3: Wild Hunt Complete Edition is los van de resolutie daarom prachtig om te zien, en zelfs een klein wonder. Zo nu en dan rijd je onder een sterrenhemel of kleurt een zonsondergang de lucht bloedrood, terwijl Geralts haren wapperen in de wind. Het zijn aanzichten die zelfs Zelda: Breath of the Wild niet biedt.

The Witcher 3 Switch

The Witcher 3 Switch

The Witcher 3 Switch

Dan is er nog één belangrijk punt: de framerate. Nu ben ik soms behoorlijk blind voor framedrops – en dat is helemaal prima, zo kan ik je vertellen – maar ook ik zie dat Nintendo’s hybride platform soms moeite heeft met deze zware game. Stukken minder in de docked-modus trouwens, want die framerate is veel stabieler dan je zou verwachten.

Het is met name de handheldmodus die af en toe wat steken laat vallen, maar ook lang niet zo drastisch als je wellicht denkt. Het befaamde Crookbag Bog (ik krijg nog steeds de kriebels van die plek) en de drukke straten van Novigrad brengen de framerate dichterbij de 20fps dan de beoogde 30. Net als op de andere consoles zijn veel tussenfilmpjes ook een drama, maar verder valt het redelijk mee. Tijdens gevechten is de framerate bovendien grotendeels stabiel, en dat is belangrijk.

Honderd uur échte kwaliteit

Op het grote scherm is The Witcher 3: Wild Hunt Complete Edition niet aan te raden, maar ben je een handheldfanaat die geen tijd heeft lange sessies te maken voor de tv, dan is het een absoluut pareltje. Naast de hoofdgame staan ook de twee fantastische uitbreidingen, Hearts of Stone en Blood and Wine, op de cartridge, wat goed is voor minstens honderd uur aan gameplay.

The Witcher 3

De speelduur van The Witcher 3 wordt trouwens regelmatig benadrukt als verkooppunt, maar schrikt voor m’n gevoel juist mensen af die hun vingers als eerder hebben gebrand aan hele lange games. Je wilt immers een verhaal afronden. Het grote verschil met die games is echter dat de volle honderd uur briljant is geschreven en dat elke game daarna ineens minder indrukwekkend aanvoelt. Zet dat maar op de hoes, CD Projekt Red.

The Witcher 3: Wild Hunt Complete Edition is nu verkrijgbaar voor Nintendo Switch.

The Witcher 3

The Witcher 3

The Witcher 3

The Witcher 3

The Witcher 3

The Witcher 3

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Diablo 4 genoemd in Duitse advertentie

Fornite-fans zoeken massaal naar buitengewoon zeldzame goudvis