in

Tijd voor een nieuwe Xbox: Alles over Xbox Series X


We weten al sinds E3 2018 dat er een nieuwe Xbox in ontwikkeling is, maar de officiële onthulling vond tijdens The Game Awards 2019 plaats: de Xbox Series X verschijnt dit jaar in de winkels. De console oogt als een kleine game-pc die in tegenstelling tot de vorige consoles rechtop staat.

Twee nieuwe xbox-consoles

Hoewel de Series X officieel is onthuld, wordt verwacht dat Microsoft nog meer in petto heeft voor de volgende generatie consoles. De codenaam van Series X, Project Scarlett, lekte namelijk al een aantal maanden voordat Microsoft de naam zelf deelde. Opvallend genoeg claimt hetzelfde gerucht, dat Scarlett staat voor twee consoles: Anaconda en Lockhart.

Anaconda zou het duurdere en daarmee krachtigere model worden, met onder andere een SSD voor kortere laadtijden. Die beschrijving strookt, gezien de specificaties, met de Series X. Lockhart zou net als de Xbox One S in vergelijking met de One X het goedkopere en minder krachtige model worden. Vermoedelijk brengt Microsoft dus een ‘Series S’-model uit, dat fungeert als het instapmodel.

Dat zou ook de opvallende naam van de Series X verklaren, die al doet vermoeden dat de console onderdeel is van een reeks. Phil Spencer gaf tijdens een interview dan ook aan dat de naam ruimte overlaat voor eventuele andere of verbeterde modellen. Verder verklaarde een woordvoerder van Microsoft dat de nieuwe console simpelweg ‘Xbox’ heet, en Series X de modelnaam is.

Xbox Series X

Behuizing en controller Xbox Series X

Het uiterlijk van de Series X wijkt behoorlijk af van voorgaande Xbox-modellen. Waar de vorige Xbox-consoles een ‘plat’ model hadden, oogt de Series X meer als een rechthoek. Hoewel het apparaat ook horizontaal gebruikt kan worden, werd het onthuld als verticale console.

Microsoft heeft de officiële afmetingen nog niet gedeeld, maar aan de hand van analyses hebben we een aardig beeld: de Series X is ongeveer 31 centimeter hoog en 16 centimeter lang en breed. Ter vergelijking: de Xbox One X is 30 centimeter breed, 24 centimeter lang en 6 centimeter hoog.

Verder is de behuizing mat zwart, vergelijkbaar met de Xbox One X, en zijn aan de voorzijde een knop een een disk drive te zien voor fysieke games. De console kent van boven een inham waar onder een rooster een groen licht te zien is.

De aansluitingen van de console lijken ook gelekt te zijn.Volgens ingewijden heeft de Series X aan de achterkant twee USB-A-aansluitingen, een ethernetaansluiting, één HDMI-port, optische audio-aansluiting en een aansluiting voor de voeding. USB-C lijkt dus te ontbreken.

Controller

De controller van de Series X heeft veel weg van die van de Xbox One. Nagenoeg alle knoppen zijn identiek, behalve een uitgebreidere D-pad en de Share-knop. Waarschijnlijk kunnen spelers met die laatste, net zoals op de PS4, direct gameplaybeelden opnemen en delen. Microsoft maakte daarnaast bekend dat de controller qua omvang ook iets kleiner wordt en gebruikt kan worden op de Xbox One en pc. Andersom werken ook Xbox One-controllers op de Series X.

Xbox Series X

hardware

Xbox Series X

Specificaties Xbox Series X

Tijdens de onthulling van de Xbox Series X maakte Microsoft ook grofweg de specificaties beschikbaar. De series X krijgt een AMD-Navi-GPU van ongeveer 12 teraflop, een CPU van AMD’s Ryzen Zen 2-lijn, GDDR6 SDRAM en een NVMe-SSD voor opslag.

Phil Spencer lichtte deze specificaties kort na de onthulling toe. De GPU van de Series X is tweemaal zo snel als die van de One X en acht keer zo snel als de GPU in de Xbox One. Gezien de capaciteiten van die consoles beschikt de Series X over ongeveer 12 teraflop, een vuistregel voor GPU-kracht. De CPU wordt daarnaast ‘viermaal sneller’ dankzij de overstap naar 7nm-chips, maar of Spencer doelt op vergeleken met de Xbox One of One X is niet bekend.

De Series X wordt in ieder geval een flinke sprong vooruit. Microsoft claimt dat de console in staat is om games in 8K of 120fps af te spelen, al wordt vermoed dat de meeste games zullen draaien in 4K en 60fps. Tijdens een interview met Giant Bomb vertelde Spencer eerder dat er op het gebied van framerates nog genoeg te halen valt voor de komende generatie consoles, dus hogere framerates worden een belangrijk aspect van de komende generatie consoles.

Naast sneller geheugen en ondersteuning van ray tracing (een realistischere lichttechniek) krijgt de Series X ook een extra snelle SSD die ‘laadtijden praktisch moet elimineren’.

Xbox Series X

De chip van de Series X in beeld.

Releasedatum Xbox Scarlett

De Xbox Series X lanceert tijdens de feestdagen van 2020. Een exacte releasedatum is dus nog niet bekend. Vermoedelijk organiseert Microsoft een evenement om de console en lanceergames volledig uit de doeken te doen. Ook wordt verwacht dat Microsoft aankomende E3 groots uitpakt met de Series X.

Cloud gaming en Xbox Scarlett

Zeer waarschijnlijk wordt streaming ook onderdeel van de volgende generatie platformenin de vorm van Project xCloud. Sinds 2019 is er een bètaversie beschikbaar voor een selecte groep spelers in Korea, Engeland en de Verenigde Staten toegang tot de bètaversie van de dienst. In 2020 wordt de bèta uitgebreid naar Canada, India, Japan en West-Europa. Het lijkt er dus op dat we dit jaar aan de slag kunnen met xCloud.

xCloud is zeer vergelijkbaar met Google Stadia, de cloud gaming-dienst die in 2019 verscheen. Met cloud gaming kunnen de meest geavanceerde games via het internet gespeeld worden en is in theorie enkel een scherm en internet nodig. Omdat games dus op de servers van Microsoft worden gespeeld is een console aanschaffen overbodig. De vraag blijft echter in hoeverre xCloud responsief en stabiel genoeg is om een console-waardige ervaring te bieden. Met een serverpark in Hoorn is de globale verdeling voor Nederland in ieder geval optimaal.

De bèta van xCloud lanceerde met een handvol titels, zoals Gears 5 en Forza Horizon 4, maar dat aantal wordt binnenkort verhoogd met ongeveer vijftig titels. Hoeveel games er bij lancering beschikbaar worden is nog niet bekend, maar volgens Microsoft kost het ontwikkelaars geen extra moeite om de games op de streamingdienst te lanceren. Daarnaast heeft het bedrijf ook aangekondigd dat xCloud onderdeel wordt van Game Pass, waarmee abonnees direct toegang hebben tot een bibliotheek aan games.

Verder spelen consoles ook een rol bij Project xCloud. Het wordt namelijk mogelijk om een console beschikbaar te stellen als ‘server’ om op hetzelfde netwerk gebruik te kunnen maken van de dienst. Hoe dat werkt is echter nog niet duidelijk.

Prijs

Er is nog geen prijs bekend voor Project xCloud.

Xbox

Backwards compatibility Xbox Series X

In een interview heeft Phil Spencer bevestigd dat de Xbox Series X backwards compatibility ondersteunt. In ieder geval Xbox One-games worden speelbaar op de console en vermoedelijk worden ook origine Xbox-games en Xbox 360-games ondersteund. Hoeveel games er bij lancering beschikbaar zijn is niet bekend, omdat Spencer aangeeft dat er updates nodig zijn om elke game draaiende te krijgen op de Series X.

In hoeverre games profiteren van de kracht van de nieuwe console is ook nog niet duidelijk. Mogelijk zorgen updates ervoor dat games in hogere resoluties en hogere framerates speelbaar worden.

Verder vertelt hij dat Gamerscores, saves en vrienden allemaal worden overgedragen naar de Series X.

Sea of Thieves

Games Xbox Scarlett

De Xbox Series X lanceert met Halo Infinite, dat ook op Xbox One en pc verschijnt. Verder kondigde Microsoft eind 2019 Senua’s Saga: Hellblade 2 aan, een vervolg op de bijzondere indiegame Hellblade: Senua’s Sacrifice.

Verder weten van een hoop titels dat ze naar de volgende generatie consoles komen, zoals Watch Dogs Legion, Starfield, The Elder Scrolls 6 en Elden Ring. Ook worden de nieuwe Assassin’s Creed, Call of Duty Black Ops 5 en Cyberpunk 2077 verwacht voor de Series X.

Daarnaast heeft Microsoft een indrukwekkend aantal studio’s gekocht, waaronder Playground Games (Forza Horizon), Undead Labs (State of Decay), Compulsion Games (We Happy Few), Ninja Theory (Hellblade: Senua’s Sacrifice), Obsidian (Fallout: New Vegas) en inXile Entertainment (Wasteland). Ook richtte Microsoft The Initiative op, met talenten van Rockstar Games, Insomniac Games, Sony Santa Monica en Crystal Dynamics.

Vermoedelijk maakt Microsoft tijdens E3 2020 meer bekend over de lanceergames van de Series X.

Prijs Xbox Scarlett

Tot slot is de prijs van de nieuwe Xbox-consoles nog een groot vraagteken. Het gegeven dat er wellicht twee versies verschijnen maakt het nog ingewikkelder, maar dat biedt Microsoft meer opties om te concurreren met de PlayStation 5. Microsoft heeft namelijk geleerd van het prijsverschil van 100 euro met de PlayStation 4 bij de lancering van de Xbox One, en kan nu eenvoudig een next-gen platform uitbrengen dat onder de PS5 zit qua specificaties. Anderzijds kan het bedrijf pronken met alweer ‘de snelste console ooit’ voor een iets hogere prijs.

Op basis van de specificaties gokken we dat de Series X zo’n 600 euro gaat kosten, met een goedkoper model in het achterhoofd.

Dit zijn de belangrijkste geruchten en feiten op een rij. Houd deze pagina in de gaten voor de laatste nieuwtjes rondom de nieuwe Xbox.

Bekijk ook alle PS5-geruchten op een rij.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Rockstar legt uit waarom GTA4 niet meer te koop is via Steam

DC Universe Online biedt gratis toegang tot 35 episodes