in

Tips om voorbereid aan Red Dead Redemption 2 te beginnen


Neem de tijd

Red Dead Redemption 2 is een gigantische game en probeert spelers te demotiveren om door het verhaal heen te rushen. Dat blijkt alleen al uit het uitgebreide eerste hoofdstuk, waarin de basis van de gameplay wordt uitgelegd, of de manier waarop je langzaam móét lopen in het kamp. Hoewel het mogelijk is om zo snel mogelijk van missie naar missie te gaan, raden we je aan de tijd te nemen wanneer je deze game speelt.

Door tussen missies de uitgebreide spelwereld te verkennen kom je allerlei randzaken tegen die bijdragen aan de overkoepelende ervaring. Overal in de wereld vind je ‘strangers’ (die met een vraagteken, omcirkeld door een witte kleur, worden weergegeven op de map) die missies voor je hebben.

Door wat rond te lopen kun je hoofdpersonage Arthur Morgan ook laten jagen, looten, voedsel eten, wassen, slapen en laten socializen in het kamp. Dit heeft allerlei voordelen, zo kun je verderop in dit artikel lezen, maar ook fijn is dat het je echt het gevoel geeft dat je een outlaw bent in het Wilde Westen. Red Dead Redemption 2 smeekt je om te role playen!

Red Dead Redemption 2

Zorg dat de besturing bij je past

Red Dead Redemption 2 spelen is echt even wennen: het spel bestuurt minder soepel dan veel genregenoten. Arthur voelt zwaar aan, waardoor alles wat je doet in de game een bepaald gewicht heeft. Het is een stilistische keuze, maar niet altijd even handig voor nieuwkomers.

Zorg daarom dat je zoveel mogelijk hordes wegneemt en pas de besturing aan in het menu (bij settings). Je kunt bijvoorbeeld de snelheid waarmee je de camera tijdens normale situaties of bij het mikken van je geweer draait, aanpassen, en de ‘dead zone’ omlaag halen. Hierdoor krijg je nog meer precisie tijdens prangende momenten. Ook kun je de ‘shooter’-besturing selecteren, waardoor je sneller loopt door de analoge stick in te drukken in plaats van op de X (of A op Xbox One) te tappen. Overigens kun je in de instellingen het rennen ook aanpassen: daardoor hoef je te voet nog maar één keer op de X (of A) te drukken en blijf je rennen.

Red Dead Redemption 2

SHortcuts om sneller door menu’s heen te gaan

Er zijn een aantal shortcuts die door menu’s bladeren een stuk minder tijdrovend maken. Normaliter druk je op Options (of Start op Xbox One) om naar het menu te gaan, en vanuit daar ga je naar de map. Maar door Options of Start in te houden, ga je direct naar de map.

En zit je behoorlijk diep in een menu (bijvoorbeeld om diverse challenges te bekijken), maar heb je geen zin om vijf keer op een knop te drukken om terug te gaan naar het spel? Hou dan het rondje (of de B-knop op Xbox One) ingedrukt om meteen terug te keren naar de game. Op de lange termijn scheelt dat toch best wat tijd!

Save zo nu en dan handmatig

De game slaat regelmatig je voortgang automatisch op. Toch zul je net zien dat je per ongeluk met je paard tegen een onschuldig persoon aan botst en je meteen een bounty op je hoofd hebt. Dan is het handig dat je vlak van te voren zelf een save hebt aangemaakt.

Deze optie zit een beetje verstopt in de game, maar is er wel degelijk. In het menu moet je naar Story gaan, waar je de opties vindt om het spel te saven of een savegame te laden. Zo kun je als je het goed verpest je troosteloze situatie meteen terugdraaien.

Red Dead Redemption 2

Leer de metertjes links onderin beeld te lezen

Links onderin beeld staan een aantal metertjes die weergeven hoe het met Arthur en zijn paard gaat. Deze kunnen – zeker in het begin – nogal overweldigend of ingewikkeld zijn, dus leggen we ze hier even uit.

Er zijn drie meters voor Arthur: een hartje (dat staat voor health), een bliksemschicht (stamina) en een oog (dead eye, oftewel mikken tijdens vuurgevechten in slow-motion). De ringen om deze icoontjes heen lopen leeg naarmate je bepaalde dingen doet. Je health-ring gaat naar beneden wanneer je bijvoorbeeld geraakt wordt, je stamina-ring wanneer je constant rent en je dead eye-ring wanneer je deze optie tijdens gevechten gebruikt. Deze ringen vullen zich na verloop van tijd automatisch aan.

De icoontjes zelf zijn de ‘cores’. Wanneer deze leeg lopen, vullen de ringen zich minder snel of zelfs helemaal niet meer aan. De cores vullen kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld door te eten, drinken en roken (dat laatste is goed voor je dead eye), maar ook door Arthur te laten slapen en hem te wassen. Doe al deze dingen regelmatig om je cores gevuld te houden. Net zoals jij wordt ook Arthur moe na een hele dag rond sjokken.

Slapen kun je in je kamp doen of in een hotel. Jezelf wassen kan ook in een hotel, of door gewoon een tijdje in een meer te zwemmen. Eten kun je overal doen door voedsel in je satchel (houd de rechterkant van de vierpuntdruktoets ingedrukt) te selecteren, eten in een saloon te bestellen, in het kamp wat uit de pot boven het vuur te pakken of ergens in de natuur zelf een kampvuur te maken (houdt het driekhoekje of de Y-knop ingedrukt) en te koken.

Let op de temperatuur

De bovengenoemde cores lopen sneller leeg wanneer je niet gekleed bent op de temperatuur van een omgeving. Bij kleding die je aantrekt staat duidelijk aangegeven voor welke temperatuur het geschikt is, en je ziet hoe warm of koud het ergens is door kort omlaag te drukken op de vierpuntdruktoets. Maar ook door gewoon rond te kijken, zie je al wel snel de temperatuur van een omgeving. Loop dus niet in je bontjas rond in het moeras!

Red Dead Redemption 2

Zorg goed voor je paard

Hoewel je verschillende paarden in de game kunt hebben, is het aan te raden om je op één paard te focussen. Door er regelmatig op te rijden bouw je een band op met het paard (tot en met level 4) en wordt hij stabieler en flexibeler. Ook het paard heeft twee metertjes, die je gevuld houdt door af en toe naast hem te staan en hem eten te geven en hem te poetsen. Een poetsborstel krijg je in hoofdstuk twee via een verhaalmissie in de stal in het stadje Valentine.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je paard op sterven komt te liggen, bijvoorbeeld doordat je van een berg valt met hem. Leeft hij nog een beetje, gebruik dan een horse revival-potion zodat je met hem verder op avontuur kunt. Het is dus belangrijk om zo’n potion altijd bij je te dragen.

In stallen kun je je paard overigens helemaal uniek maken. Je kunt hem andere zadels geven, zijn manen kleuren en zelfs een unieke naam verzinnen. De eerste stal ontgrendel je in Valentine in hoofdstuk twee, wanneer je met Hosea Matthews op jacht gaat.

Red Dead Redemption 2

Breid je kamp uit (en ontgrendel fast travel)

Het kamp waarin je met de Van der Linde-gang vertoeft is je thuishaven en het is dan ook belangrijk dat je dit kamp goed onderhoudt. Door regelmatig te jagen en karkassen en huiden van dieren in te leveren (bij Pearson, aangegeven met het icoontje van een slagersmes) blijft iedereen goed gevoed. Je hoeft je buit overigens niet van je paard af te halen; zolang het paard in het kamp staat, kun je de huiden en vachten bij Pearson verkopen zonder ze naar hem toe te dragen.

Ook loont het om een gedeelte van je zuurverdiende dollars en wat sieraden in het gelddoosje in het kamp te storten. Door in hoofdstuk twee schuldbedragen voor Leopold Strauss op te halen, ontgrendel je naast dit doosje een boek (ledger) waarin je het geld kunt gebruiken om het kamp uit te breiden. Zo kun je bijvoorbeeld de provisiekarretjes uitbreiden, zodat er voldoende munitie, etenswaren en medicijnen te pakken zijn.

Door voor fikse bedragen de tent van groepsleider Dutch en daarna je eigen tent uit te breiden, ontgrendel je een kaart bij de tent van Arthur waarmee je vanuit het kamp naar alle belangrijke ontdekte steden en boerderijen kunt fast-travellen. Zeker later in de game, wanneer je soms van de ene naar de andere kant van de map moet reizen, is dat erg handig. Helaas kun je nooit terug fast-travellen naar je kamp. Wel ontgrendel je de mogelijkheid om voor een prijs de trein te nemen naar verschillende locaties.

Red Dead Redemption 2

Verdien poen

Om al die uitbreidingen die hierboven worden vermeld te betalen, moet er wel genoeg geld binnenkomen. Wanneer je vordert in het verhaal, leveren missies regelmatig flinke bedragen op. Maar er zijn ook andere manieren om meer geld te verdienen (of te besparen). Constant jagen en de huiden en karkassen verkopen is een manier, elk gebouw of kamp waar je bent looten om de gevonden producten te verkopen ook. Door beide analoge sticks in te drukken laat het spel zien waar allemaal loot ligt. Vergeet na gevechten ook niet de lijken van je tegenstanders te looten; vaak dragen ze kogels en een dollar of twee.

Snel geld verdienen kan bijvoorbeeld ook door te pokeren of andere spellen in saloons te spelen (oefenen zonder geld te verliezen kan in het kamp), maar dan moet je natuurlijk wel winnen. In hoofdstuk twee ontgrendel je daarnaast een fence, die gestolen goederen, waaronder wagons, van je koopt. Tot slot levert het veel geld op om bij elke sheriff de bounty-missies te doen. Deze missies zijn daarnaast ook nog eens leuk en lijken door hun verhalende elementen net ‘echte’ missies.

Vermijd een bounty en DOe je bandana om

Het spel motiveert je vooral om je te gedragen in dorpen, omdat de bounty hunters en agenten er als de kippen bij zijn wanneer je mensen of een winkel overvalt. Mocht je een bounty hebben waar je van af wilt, kun je daar trouwens in elk postkantoor voor betalen – doe dat wel in een postkantoor op een andere locatie dan waar je bounty staat om confrontaties te voorkomen.

Om er voor te zorgen dat er geen permanente bounty op je hoofd komt te staan, is het aan te raden om tijdens het ondernemen van slechte daden de bandana om te doen. Zo blijf je onherkenbaar en zal er wanneer je eenmaal gevlucht bent geen permanent bedrag op je hoofd komen te staan.

Red Dead Redemption 2

Jaag op kwaliteit voor handige kleding en kamp-uitbreidingen

Door kwaliteitshuiden en andere materialen van dieren naar Pearson in het kamp te brengen, kun je allerlei uitbreidingen voor je eigen satchel en het kamp laten maken. Denk aan meer plek voor de opslag van je items en allerlei versieringen voor je eigen tent en de rest van het kamp.

Pearson heeft hier wel kwaliteitshuiden voor nodig, van minstens drie sterren. Daarom is het belangrijk om wanneer je op een dier jaagt, hem te analyseren en hem met je verrekijker te bekijken. Zo kom je er achter wat de kwaliteit van het dier is. Vervolgens is het belangrijk om hem in de nek of het hoofd te raken, zodat de huid van goede kwaliteit blijft.

Daarnaast is er op verschillende locaties in de game een zogeheten ‘trapper’ te vinden. Hij wordt aangegeven met het icoontje van een voetafdruk van een dier. Deze verkoper kan erg speciale kledij en accessoires met allerlei voordelen voor je maken van legendarische dieren, maar dan moet je deze dieren wel eerst doden. Het eerste legendarische dier dat je tegenkomt is waarschijnlijk een beer tijdens een missie in hoofdstuk twee met Hosea Matthews. Nadat je de huid van de beer hebt, is het goed mogelijk dat je nog niet weet waar er een trapper zit. Geen zorgen: laat de huid in je kamp vallen en ga door met missies, dan wordt de huid vanzelf naar de trapper ‘getransporteert’.

Red Dead Redemption 2

Help wanneer het uitkomt random mensen in nood

Regelmatig kom je onderweg naar een locatie een persoon in nood tegen. Iemand die zonder paard zit en thuis moet zien te geraken bijvoorbeeld, of een persoon die is gebeten door een slang. Het loont altijd om deze mensen te helpen. Vaak zitten ze – mits je ze hebt geholpen – later in de game op de veranda van een general goods store of wapenwinkel en mag je als dank gratis iets uitzoeken.

Zorg goed voor je wapens

In de game vind je een grote diversiteit aan wapens. In wapenwinkels kun je er nog meer kopen, en kun je je wapens met geld ook verbeteren en mooier maken. Daarnaast kun je in een winkel je wapen ook schoon laten maken. Dit kun je echter ook zelf doen. Selecteer een wapen in het wiel en druk daar op de rechter analoge stick om hem schoon te maken. Hier heb je wel gun oil voor nodig. Dit kun je in winkels kopen en vind je ook overal in de spelwereld tijdens het looten. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen om je geweren sterk te houden. Naarmate je ze vaker gebruikt, worden ze minder krachtig en precies.

Overigens kunnen sommige wapens simpelweg niet beter gemaakt worden. Diverse geweren die je van vijanden oppakt hebben een ‘worn’-label. Deze zullen nooit meer zo goed worden als nieuwe geweren, hoe vaak je ze ook poetst.

Red Dead Redemption 2

Zo kleed je je om (en vind je je hoed terug)

Mocht je het overigens gemist hebben; je kunt je op diverse plekken omkleden in de game. Dit kan wanneer je een kamer huurt in een hotel, of via de kledingkist voor je bed in het kamp. Je kunt daar ook diverse outfits opslaan voor in het zadel van je paard. Zo is het geen probleem als je opeens verrast wordt door een sneeuwstorm in je zomerkloffie.

Tijdens gevechten raak je regelmatig je toffe cowboyhoed kwijt. Je hoeft dan niet helemaal terug naar de crime scene: via het zadel van je paard kun je je hoed altijd terug laten spawnen op je hoofd.

Download de companion app

Er is een gratis companion app van Red Dead Redemption 2 verkrijgbaar voor iOS en Android. Je kunt deze app koppelen aan je eigen game, zodat je bijvoorbeeld de levensinfo van Arthur in real-time kunt bijhouden.

Wat echter vooral handig is aan de app, is dat er een volledige gids in staat die alle besturingen en systemen in de game uitlegt. In het spel zelf zie je de meeste uitleg via een kleine rechthoek links bovenin het scherm, maar die uitleg verdwijnt vaak weer net zo snel als dat het verscheen en is in-game nooit meer terug te vinden. Een gids waarin je alles nog eens terug kunt lezen, is dus zeker geen overbodige luxe.

Red Dead Redemption 2

Los een dreigschot

Soms helpt aardig doen tegen je medemens niet en sta je op het punt neergeknald te worden. Het kan soms helpen om dan een dreigend schot in de lucht te lossen. Dit helpt ook om agressieve dieren weg te jagen.

Zorg dat je met je geweer aan het richten bent en druk vervolgens omhoog op de vierpuntdruktoets. Arthur zal het geweer dan in de lucht richten en door op de schietknop te drukken, los je een dreigschot.

Er zitten cheats in Red Dead Redemption 2

Mocht het je allemaal écht teveel worden, dan kun je altijd nog cheats gebruiken. Zo krijg je onder andere oneindige munitie, genees je je gezondheid en uithoudingsvermogen of spawn je een paard.

Om cheat codes in te voeren bij Red Dead Redemption 2 moet je eerst het spel pauzeren. Dan druk je op de driekhoek-knop op de PS4 en en Y-knop voor de Xbox One. Vervolgens kom je in het Cheats-menu waar je een van onderstaande codes kan invullen.

Sommige cheat codes vereisen bepaalde activiteiten, zoals het kopen van een krant. Je moet deze objecten in je inventory hebben om de cheat te kunnen gebruiken. Ook kun je de game niet meer saven als je codes hebt ingevoerd.

Vind alle cheat codes hier.

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips, dus heb je er ook nog een paar voor ons of de IG-community, zet ze in de comments!

Red Dead Redemption 2

Leuke post? Drop een hartje

Score: 3/5 volgens 2 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De hype is real – Waarom het goed nieuws is dat er een nieuwe Def Jam-game komt

Epic Games haalt 1,25 miljard dollar binnen