in

De 10 bijzonderste devkits


10. Nintendo GameCube (Dolphin: 2001/2002)

Als je een vlugge blik werpt op dit grote blauwe blok, denk je waarschijnlijk niet direct aan een GameCube. Het eerste wat opvalt is de kleur; de GameCube wordt immers gekenmerkt door zijn paarse kleur. De devkit van de Nintendo GameCube is daarnaast nou ook niet bepaald een kubus. Ook staat er een dolfijn afgebeeld op de devkit en die refereert aan Nintendo Dolphin, de codenaam voor de GameCube toen deze nog in ontwikkeling was.

9. Nintendo Wii (Revolution: 2004/2005)

De volgende in de lijst is de Nintendo Wii, normaal gesproken gekenmerkt door zijn parelwitte uitstraling, best grappig dus dat de devkit pikzwart was. Verder valt op dat de devkit een stuk groter is dan het kleine witte doosje dat we gewend zijn. Nintendo leverde ook een cd met de nodige software aan de ontwikkelaar ter ondersteuning. Devkits zijn vrijwel altijd groter dan de consumentenversie van de console omdat ze over meer geheugen moeten beschikken. De reden hiervoor is om ontwikkelaars te ondersteunen bij het programmeren van hun games. Aan de controller-poorten is trouwens af te leiden dat de devkit van de Wii destijds al GameCube-controllers ondersteunde.

8. Playstation 4 (Orbis: 2008/2009)

Je denkt nu vast: ‘Wat een gigantisch apparaat’ en dan heb je groot gelijk, want dat vonden wij ook. Op de achtste plek in de lijst vinden we de huidige console van Sony. Deze tank is een behoorlijk stuk groter dan de consumentenversie, die inmiddels te vinden is in ruim honderd miljoen huishoudens. Behalve het uiterlijk, verschillen de consumentenversie en de ontwikkellaarsversie van de PlayStation 4 eigenlijk niet veel van elkaar. De specificaties zijn vrijwel hetzelfde gebleven en beide consoles worden bestuurd met de bekende DualShock 4-controller.

7. Atari Lynx (Hayato: 1988/1989)

Even terug in de tijd: De Atari Lynx verscheen in Europa voor het eerst in 1990 en was de Atari-versie van een GameBoy. De Lynx was trouwens de allereerste handheld-spelcomputer met een kleurenscherm. Je verwacht wellicht een grote devkit bij dit schattige apparaatje, maar niks is minder waar. De devkit van de Atari Lynx is meer een verlengstuk van de consumentenversie. Dit verlengstuk noemen we ook wel het Pinky/Mandy-systeem. Het interface van deze devkit is parallel aan die van een computer uit deze tijd.

6. Sega Dreamcast (Katana: 1999/2000)

De devkit van de Sega Dreamcast, ook wel Dreamcast Katana Dev.Box genoemd, heeft veel weg van een pc. Eigenlijk zijn de controller-poorten en de GD-ROM-diskdrive de enige aspecten die weggeven dat het om een console gaat. Het grootste verschil tussen de ontwikkellaarsversie en de consumentenversie zit in het feit dat de Katana Dev.Box over de mogelijkheid beschikt om met Windows-systemen te communiceren. Maar eerlijk is eerlijk: deze devkit ziet er gewoon heel erg tof uit en verdient zeker een plekje in deze lijst.

5. Nintendo DS (Nitro: 2003/2004)

De devkit van de Nintendo DS kan natuurlijk niet uitblijven. In tegenstelling tot de meeste devkits voor handheld-console is die van de Nintendo DS best groot. De devkit zelf had net zo goed een console kunnen zijn en de blauwe kleur misstaat het apparaat ook bepaald niet. Veel is er niet bekend over de devkit van de Nintendo DS omdat het apparaat alleen werd verstuurd onder de voorwaarde dat er niks van werd geopenbaard. Maar bijzonder is het apparaat zeker!

4. SEGA Mega drive (Neptune: 1995/1996)

De devkit van de Sega Mega Drive (Genesis) werd in 1994 voor het eerst verscheept naar ontwikkelaars. De devkit wordt ook wel de SEGA MegaCD genoemd. Een gegeven dat de SEGA MegaCD speciaal maakt, is dat dit apparaat niet alleen wordt gebruikt om spellen te ontwikkelen, maar ook als cd-spelers gebruikt kan functioneren. En zo ziet hij er natuurlijk ook wel uit. Het aparte design ziet er (voor zijn tijd) gewoon super hip uit en lijkt wel een opgeblazen versie van de bekende Mega Drive.

3. Nintendo 64 (Project Reality: 1995/1996)

Herinner je de Nintendo 64 nog? Precies, die ziet er íets anders uit dan zijn devkit-versie. In deze lijst zijn we inmiddels wel vaker grote devkits tegen gekomen bij oude consoles, maar dit is de eerste van zijn tijd die het anders heeft aanpakt. Deze devkit werd al in 1994 gefabriceerd door Silicon Graphic Incorporated en bestond onder de codenaam ‘Guiness’. De Nintendo 64-console zelf werd pas in 1996 voor het eerst verscheept en dat is best lang geleden. Als je naar de afbeelding van deze devkit kijkt, denk je toch niet snel dat het om een console gaat van ruim twintig jaar oud?! Deze ontwikkellaarsversie ziet er gewoon hartstikke modern uit. Als we hadden gezegd dat het hier om de devkit van de PlayStation 3 gaat, had je ons wellicht ook geloofd. Een derde plek voor deze hypermoderne console (van twintig jaar oud) lijkt ons daarom meer dan verdiend.

2. Xbox one X (Scorpio: 2016/2017)

De devkit van Xbox One X staat op de tweede plek en we leggen je graag uit waarom. Deze ontwikkellaarsversie van de Xbox One X werd ook wel Project Scorpio genoemd en moest volgens Microsoft in 2017 de krachtigste console ooit worden. Het ontwerp van deze devkit is niet simpelweg mooi, daar kunnen we niet omheen. Het apparaat oogt modern en misstaat zeker niet in een huiskamer. Het meest bijzondere aan de devkit van de Xbox One X is wellicht het displayscherm dat zich aan de voorkant bevindt. Dit scherm toont onder andere de door de console behaalde frames per seconds. Daarnaast zijn er allerlei bewegende grafiekjes te zien. Deze devkit ziet er gewoon superstrak en bracht ‘de toekomst’ ineens wel heel dichtbij.

1. Super Nintendo (SNES: 1991/1992)

En dat brengt ons bij de nummer één van deze bijzondere lijst, de devkit van de Super Nintendo. Het eerste wat opvalt, is de enorme hoogte van dit apparaat. De ontwikkellaarsversie lijkt wel een flat naast de bekende SNES-versie. De consumentenversie past misschien wel vijf keer in de devkit. Daar waar de SNES wordt gekenmerkt door haar ronde hoeken en vriendelijke uitstraling, is de devkit heerlijk hoekig. Hoe bijzonder is het, dat zelfs met deze scherpe hoeken en grote afmetingen, het nog steeds gewoon een superschattig apparaat is? Ook de controller ziet er net wat anders uit dan we gewend zijn. Uiteindelijk kan er maar één devkit het bijzonderst zijn. Het fraaie flatgebouw van Nintendo trekt wat ons betreft aan het langste eind en mag zich de meest bijzondere devkit tot nu toe noemen!

Mist er een devkit die jij heel vet of juist absurd of lelijk vindt? Drop het in de comments!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Rain of Reflections Chapter 1: Set Free review – genoeg regen, weinig reflectie

Bluepoint Games ontwikkelt een PlayStation 5-spel