in , ,

Townscaper is niet een game

Een paar zondagen terug plaatste Gourami een foto waarvan de stijl mij deed denken aan Townscaper. Een bijzonder spelletje die ik graag wil uitlichten. Townscaper is een game dat geen game is. Ik ga je uitleggen waarom.

Townscaper draait om het maken van een stad. En dat gaat heel simpel: letterlijk met 1 druk op de knop. Hiermee zet je 1 gebouw (of ondergrond) neer in een vakje. Als je nog een keer klikt wordt het een gebouw met een extra verdieping, enzovoorts. Klik je er naast, dan breidt het gebouw uit. Stel je een game voor waarin de wereld procedureel gegenereerd wordt. Alleen dit keer ben jij de generator. 

Via fijne animaties en geluidjes tover je zo een hele stad uit de grond. Vaak ontdek je nieuwe combinaties. Als je bijvoorbeeld een rijtje gebouwen plaatst en een soort middenplein in het midden overhoudt, dan verandert het in een parkje met gras, een bankje en wat bomen. Haal je een gebouw van de begane grond onder de eerste verdieping weg, dan wordt het een soort doorgang of boog. 

Het is lastig uit te leggen zonder het te zien. Daarom raad ik je aan om de video hieronder te kijken. Of je het helemaal bekijkt of slechts 10 seconden: het concept wordt meteen duidelijk.

De steden kunnen erg uiteenlopen en, weg van een aantal ‘regels’ is de sky the limit. Je vraagt je nu af of er een doel is. Wat de gameplay is. Nou… dat dus. Je bouwt steden. Er is geen eindpunt. Er valt niks vrij te spelen. Het draait puur om onstpanning en creativiteit. Wil je een stad op stelten maken? Dat kan. Wil je een klassiekere stad met kasteel maken? Ga je gang. Of wil je een knotsgekke stad maken die alle natuurwetten negeren? 

De ontwikkelaar (1 persoon) zegt zelf ook dat Townscaper eerder een toy dan een game is. En dat is het ook meer. Je speelt er een beetje mee. Je deelt misschien je creatie met wat vrienden, of je bent gewoon trots en begint een nieuwe save. Het helpt vooral dat de game ontzettend “satisfying” geluidjes en animaties heeft, en soms als je even niet weet wat je wilt spelen, dan is dit ideaal of erg therapeutisch.

Vijf euro is dan ook een eerlijke prijs voor iets dat geen game is. Tijdens het schrijven van dit stuk kwam ik erachter dat de game ook voor Switch beschikbaar is (6 euro). Toevallig vorige week uitgebracht! Zoals je merkt valt er verder niet veel over te zeggen. Townscaper is een fijn stukje speelgoed voor tussendoor.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4.3/5 volgens 6 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
9 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
SamuraiPizzaCat
2 jaren geleden

Geinig, nog niet gezien. Ik ga het eens proberen!

Luigi1985
2 jaren geleden

Leuke bijdrage. Ziet er ook wel geinig uit dat ‘spelletje’, maar ik heb genoeg te doen op de Switch, dus zal m niet kopen.

Wel goed dat je dit soort dingen post, want anders zou ik nooit van het bestaan weten.

SamuraiPizzaCat
2 jaren geleden
F0D5500A-97C1-423C-9B53-4F213D91C76A.jpeg
Gourami
Gourami
2 jaren geleden
Antwoord aan  SamuraiPizzaCat

Leuk om te zien inderdaad. Zie soms ook creaties op twitter voorbij komen. Damn sommige kunnen echt mooie dingen maken.

Gourami
Gourami
2 jaren geleden

Leuk geschreven stukje weer. Ik heb de game zelf overigens voor de Switch. Vind het zelf wel leuk om soms gewoon even een half uurtje te kloten en proberen wat te creeeren. Het is leuk bedacht en leuk tijd verdrijf. Wel had de map om te bouwen van mij wel wat groter gemogen.

Gourami
Gourami
2 jaren geleden
Antwoord aan  LeegBlikjeWater

Ok zal is filmpje kijken van de pc dan. Want je zou toch zeggen zo zware game is dit niet, dat de map kleiner is gemaakt voor de Switch.

Ranking the: Game Boys

Wat spelen we dit weekend? 4 en 5 september