in , , , , , ,

Vooruitblik: 2023 wordt geweldig

Voor mij stond 2022 in het teken van Elden Ring en de Nintendo DS. Nu hoor ik jullie al denken: “Nintendo DS? Heeft ie dat wel goed en bedoelt ie niet de Switch?” Nee, de Nintendo DS. Omdat ik graag met twee games tegelijkertijd bezig ben, speel ik er meestal een op de Nintendo Switch en een op de PlayStation 5. Echter paste het aanbod aan Switch-games gedurende het afgelopen jaar net niet in mijn straatje en heb ik de meeste eerder uitgebrachte games die ik wilde spelen wel gespeeld. De enige uitzondering was eigenlijk de DLC voor Cuphead die ik met heel veel plezier gespeeld heb, maar games als Splatoon 3, Bayonetta 3 of Mario & Rabbids: Sparks of Hope doen het voor mij net niet. Op de PlayStation wist alleen Elden Ring me echt te grijpen. Horizon: Forbidden West viel wat tegen en God of War: Ragnarok is ook net niet mijn ding. Dan maar wat oude toppers voor de Nintendo DS opnieuw spelen, maar het zal niet lang duren voordat deze handheld opgeruimd gaat worden, want er komt een berg moois aan in 2023.

Horror

Naast mijn grote liefde voor Nintendo games, kunnen de ietwat spannendere (survival horror) games me zeer bekoren. Deze maand komt de remake van Dead Space uit en als de reviews positief zijn, dan is er een goede kans dat ik deze ga proberen. Het oorspronkelijke spel heb ik voor een deel gespeeld en later verkocht. Nooit uitgespeeld vanwege tijdgebrek, maar ik kan me herinneren dat ik het spel wel tof vond.

Twee maanden later verschijnt de remake van Resident Evil 4, een van mijn favoriete games aller tijden. Ik zou een heel epistel kunnen schrijven waarom ik deze game zo vet vind, maar ik houd het lekker kort. De remake van Resident Evil 2 vond ik erg tof, dus ik verwacht dat Capcom het vierde deel minstens zo goed maakt. Ik stel het opnieuw spelen van Resident Evil 4 al jaren uit, omdat ik hier op hoopte en ik kan niet wachten om door de herfstachtige bossen op onderzoek uit te gaan.

Tranen van het koninkrijk

Nintendo komt met de klapper van het jaar wat mij betreft, want na een aantal keer uitstel komt in mei Legend of Zelda: Tears of the Kingdom ein-de-lijk uit. Het rechtstreekse vervolg op Breath of the Wild speelt zich in dezelfde wereld af, maar er is ontzettend veel veranderd met onder andere zwevende eilanden en rotsblokken in de lucht. Waarom? Dat is nog een mysterie, maar ik kijk er enorm naar uit om eindeloos op ontdekking te gaan in Hyrule en om de altijd zeer toffe kerkers uit te spelen.

Virtual Reality

Iets anders waar ik al een tijdje naar uitkijk is de PSVR 2-set, die ook dit jaar uit zal komen. Sterker nog, eind februari kan je m al in huis hebben. Hoe naïef ben ik geweest als ik dacht dat ik de set wel voor een eurootje of 350 kon kopen? Erg naïef waarschijnlijk, maar nadat ik erachter kwam dat de set voor 600 euro over de toonbank gaat, heb ik toch besloten om niet direct te pre-orderen, maar het moet heel gek lopen dat ie niet in huis gaat komen. Ik heb vooral zin om met Resident Evil Village aan de slag te gaan. Die game heb ik bewust nog niet gekocht, omdat ik m in VR wil spelen. Overigens ben ik een VR Noob: ik heb ooit eens een animatie in VR gezien, maar ik heb nog nooit een VR-game gespeeld.

Wat nog meer?

Nintendo heeft Kirby’s Return to Dreamland Deluxe voor februari op de planning staat. Deze houd ik ook in de gaten en hetzelfde geldt eigenlijk voor Pikmin 4, waar nog geen releasedatum voor bevestigd is. Vorig jaar zou Advanced Wars 1+2: Re-Boot Camp ook uitgekomen zijn, ware het niet dat er een oorlog in Oekraïne gaande is, waardoor Nintendo het voor onbepaalde tijd uitgesteld heeft. Aangezien games als Call of Duty gewoon uitkomen en het nieuwe seizoen van Amazon’s Jack Ryan zelfs gaat over een conflict tussen de Russen en het Westen, vind ik dat een cartoony strategiespel wel moet kunnen. Hopelijk zien we het spel dit jaar verschijnen.

Een andere game waarvan de verwachtingen hooggespannen zijn en waarvan ik zelfs al eens een demo speelde (drie jaar geleden), is Hollow Knight: Silk Song. Het is vrij aannemelijk dat ook deze potentiële topper dit jaar uitkomt. Verder ben ik benieuwd naar Spider Man 2. Het eerste deel heb ik wel eens gespeeld en vond ik tof, maar vanwege vele andere games die ik speelde, heb ik m nooit zelf gekocht. Ik verwacht veel van het nieuwe deel en de kans is groot dat ik er mee aan de haal ga.

Glazen bol
Afgelopen jaar is er nogal wat geklaagd over het feit dat sommige games te zwaar zijn voor de Nintendo Switch en werd er gespeculeerd over een opvolger van de console. Het schijnt zelfs dat er al een nieuwe console gepland stond, maar dat Nintendo deze geschrapt heeft. Er wordt veel gespeculeerd over deze zogenaamde Switch Pro: komt ie tegelijkertijd met Tears of the Kingdom?

Zelf denk ik van niet en voorspel ik de komst van de console of voor december 2023 of voor maart 2024. Launchgames: Metroid Prime 4 en Super Mario Odyssey 2. In de bonuslevelpodcast hoorde ik een wilde voorspelling dat ze in die laatst genoemde de werelden van Donkey Kong en Mario met elkaar gaan integreren, net zoals in de Super Mario film. Sounds great!

Ik denk dat Nintendo nog wel met een heruitgave van de Metroid Prime Trilogy komt dit jaar en misschien een heruitgave van Super Mario Galaxy 2. Verder hoop ik van harte dat er een mooie 2D Donkey Kong Country platformer komt, een nieuwe F-Zero en een keer iets geheel nieuws.

Tegen beter weten in zou ik ook ontzettend graag een nieuwe Killzone of Resistance zien verschijnen voor de PlayStation 5. Of in ieder geval weer eens een goede singleplayer first person shooter. Ik mis dit soort games.

Naar welke games kijken jullie het meest uit? En hebben jullie nog (wilde) voorspellingen voor dit jaar?

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4.6/5 volgens 11 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
22 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lavalera
1 jaar geleden

Het belooft echt een mega jaar te worden als alles uit komt wat uit moet komen. Het begint voor mij in januari al met Persona 3 en 4 die ik op gamepass ga spelen. Dan komt begin februari Hogwarts Legacy. Grappige is dat ik niets heb met Harry Potter maar enorme open wereld fan ben en dat spel geeft bij mij alle vinkjes wat ik leuk vind. Later in februari komt dan nog Like a Dragon Ishin uit. Ik hoef inmiddels niet meer uit te leggen dat ik een fan ben van de serie haha.
Starfield lijkt ook rond april mei uit te komen is de verwachting en ook die game ga ik dag 1 op gamepass spelen. Heb wel weer zin in een Bethesda rpg. In Juni hebben we dan nog Diablo 4. Heb de beta gespeeld en het is veel belovend. Pakt de goede kanten van deel 2 en 3 en voegt die samen met een grafische upgrade.
Verder op in het jaar moet like a dragon Gaiden nog uitkomen. Maar liefst 2 yakuza spellen in 1 jaar? Voor mij klinkt dat hemels.

En dan nog spellen als Atomic Heart, Stalker 2, Redfall die bijv allemaal naar gamepass komen. Avatar frontiers of pandora heeft nog geen release date en ik mis er vast nog wel meer.

Hoe dan ook lijkt dit jaar met de spellen die jij ook nog opnoemt (maar je weet onze smaak ligt ver uit elkaar haha) echt 1 van de beste jaren in gaming te worden als alles levert wat we er van verwachten. Op naar een top jaar!

Lavalera
1 jaar geleden
Antwoord aan  Luigi1985

Ik snap je twijfel helemaal hoor. Ook al wordt Persona 5 gezien als 1 van de beste JRPG van de nieuwe generatie, het is een spel dat niet voor iedereen is. Dat las ik ook wel terug toen P5 op gamepass kwam, dat een aantal mensen die niet zo veel hebben met JPRGS het spel vrij snel hebben laten vallen. Als je er over twijfelt moet je of kijken of je het ergens bij iemand een keer kan lenen of het gewoon niet doen zou ik zeggen. Ik heb zelf al een paar keer de fout gemaakt om een spel waar ik over twijfel of het wat voor mij is maar door de lovende kritieken toch getriggered wordt te kopen en het dan toch niets vindt. Gelukkig waren dat spellen die ik een sale had gekocht dus dan vond ik het al minder erg, maar toch voelt het ergens als zonde geld. Dus ik snap de voorzichtigheid.

Stalker 2 komt nog wel naar Ps5 (dat is zo goed als zeker) , de Xbox exclusiviteit is maar 6 maanden

Rainking
1 jaar geleden

Er zit genoeg moois aan te komen dit jaar. Er zijn een paar spellen die jij en Lavalera (de enige andere comment op het moment) al noemen die me ook tof lijken, maar ik wil er bewust een paar noemen die nog niet voorbij gekomen zijn.

Sea Of Stars, een Chrono Trigger-achtige JRPG.

Lies Of P, een kruising tussen Bloodborne en Steelrising met een Pinocchio sausje eroverheen.

Street Fighter 6, met hopelijk een beter begin dan z’n voorganger. Kimberly lijkt me een toffe moveset te hebben en anders is mijn oude favoriet Cammy altijd nog van de partij.

Eiyuden Chronicles: Hundred Heroes, een spirituele opvolger van de Suikoden spellen.

Jedi: Survivor, wat voor mij maar half zo goed hoeft te zijn als z’n voorganger om te slagen.

Stellar Blade, want weeb action game, ghehehe.

The Settlers: New Allies, hopelijk een tof nieuw deel in deze langlopende reeks die ik sinds The Settlers II volg.

The Last Case Of Benedict Fox, wat ik meestal omschrijf als een LovecraftVania.

Lavalera
1 jaar geleden
Antwoord aan  Rainking

Sea of Stars kende ik nog niet eens. Dat is er wel eentje om in de gaten te houden. Eiyuden chronicles lijkt me ook wel interressant. Heb Rising gespeeld en ook al is dat een ander spel dan 100 heroes, het belooft wel veel goed. En aangezien die ook op gamepass komt is de kans groot dat ik die ook nog wel ga spelen.

Rainking
1 jaar geleden
Antwoord aan  Lavalera

Mooi, staat Sea Of Stars ook op je radar. Er schijnt ook een Breath Of Fire-achtig spel in ontwikkeling te zijn, maar weet niet hoe die heet.

Rainking
1 jaar geleden
Antwoord aan  Luigi1985

Zelf heb ik altijd het meeste met Street Fighter. Alle overige fighters zijn voor mij bijzaak.Ik koop ze dan wel weer voor effe lekker tussendoor.

Lies Of P hoop ik dat-ie erg gaaf wordt. Qua opzet en design heeft het wat weg van Steelrising, die ik erg gaaf vind, maar ik heb de stiekeme hoop dat Lies Of P beter is.

Michael-Raymond-Clayton
1 jaar geleden

Leuke post! Ik kijk ook erg uit naar de PSVR2. Ben ook een VR-noob, maar heb ‘m gepre-ordered en hoop dat ik me daar erg mee ga vermaken. Verder staan op mijn must play lijstje onder meer:

Jedi Survivor
Assasin’s Creed: Mirage
Deliver Us Mars
Suïcide Squad: Kill The Justice League
Forspoken
Hogwarts Legacy
Banishers: Ghost of New Eden

Verder zouden aardig kunnen zijn:

Tchia
Robocop: Rogue City
The Invincible

En ten slotte volg ik nog een lading games waarvan ik niet zeker weet of ze dit jaar uitkomen of later pas. Dat zijn onder meer:

Aftermath
Flashback 2
Outcast 2
Atlas Fallen
Stray Blade
Judas
American Arcadia

Meer dan genoeg dus om me weer kostelijk mee te vermaken!

Rainking
1 jaar geleden

Deliver Us Mars ben ik ook benieuwd naar. Deliver Us The Moon vond ik erg leuk en aan de trailer te zien, heeft KeokeN best wat sprongen gemaakt. Plus Neederlandsch product!

Dat Suicide Squad spel kan best gaaf worden. Here’s hoping.

Banishers was één van de verrassingen van de Game Awards. Die hou ik sowieso in de gaten.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Rainking
RuanMoleman
1 jaar geleden

Doet me goed om te zien dat je in VR gaat duiken! 600 is wel ff doorbijten ja, maar opzich is het niet een gestoorde prijs. Als je kijkt naar de tech die erin zit ligt het wel in lijn met de prijs. Ik heb ooit een Rift S gekocht voor 500 en – hoewel die nog steeds mee zou kunnen doen – is het niet te vergelijken met wat de PSVR2 gaat bieden.

Overige tips die ik je wil meegeven:

  • Het is bekabeld, maar je kan het positief bekijken: voor mij was het altijd een hulpsteuntje om mijn positie te onthouden.
  • De kabel gaat via de zijkant uit je headset, eigenlijk is dat vervelend. Als het mogelijk is, probeer die kabel via de achterkant te laten lopen (hooguit met een ziptie ofzo). Het klinkt niet alsof je dit zou willen doen, maar een kabel dat precies achter je hangt is 10x beter dan naast je schouder.
  • For the love of god: pas op met direct zonlicht. Niet dat je er snel mee naar buiten zal gaan, maar veel VR-eigenaren weten het niet: lenzen zijn vergrootglazen, je kent vast wel wat er gebeurt als je een vergrootglas in de zon houdt: krijg je zo’n leuk brandpuntje. Dat kan in je headset gebeuren en alles kapot branden.
  • Houd je controllers opgeladen! Spelen en opladen tegelijk zit er simpelweg niet in, en niks is kutter dan verplicht moeten stoppen met spelen.
  • Het goed aanpassen van hoe je headset op je hoofd zit (hoe strak, hoe hoog, hoe schuin) kan het verschil maken tussen blurry en haarscherp zicht), neem je tijd tijdens het opzetten.
  • Koop Beat Saber.

Natuurlijk is er nog kans op misselijkheid. Misschien herinner je nog mijn advies-artikel daarover. Bij dezen opnieuw even een linkie.

Leuk stukkie verder Luigi! Cheers op 2023 en een duik in VR!

Michael-Raymond-Clayton
1 jaar geleden
Antwoord aan  RuanMoleman

Dank voor de tips! Beat Saber komt er zeker! Goede verhalen over gehoord.

RuanMoleman
1 jaar geleden

Enige wat heel spijtig is, is dat Beat Saber (zeeeeeer waarschijnlijk) geen mods heeft of zal krijgen op PS. Waardoor je dus zeer waarschijnlijk geen custom songs kan inladen.

Custom songs maakt de game echt compleet. Desondanks geweldig om te spelen. Vooral als het kwartje begint te vallen. Ook een serieuze workout! Overweeg zweetkapjes te kopen voor hygiëne.

Michael-Raymond-Clayton
1 jaar geleden
Antwoord aan  RuanMoleman

Oh jee, lichaamsbeweging?! Maar daar ben ik geen gamer voor geworden!! 😉

Snoop213
Snoop213
1 jaar geleden

Games 2023
Januari
Forspoken 24 januari
Dead Space remake 27 januari

Februari
Hogwards legacy 10 februari
Atomic heart 21 februari
Maart
3 maart Wo long Fallen Dynasty
17 maart Star Wars Jedi survivor
17 maart Bayonetta origins
24 maart Resident Evil 4 remake

Mei
Zelda tears of the Kingdom. 12 mei
Suïcide squad Kill the justice league 25 mei

Juni
Juni 2 street fighter 6
Nog geen releasedatum
Redfall
Forza motorsport 8
Starfield
A case of Benedict Fox
Stalker 2
Spiderman 2
Replaced
Hollow knight Silksong
Project lana
Disney illusion island
Ac mirrage
Alan Wake 2
Banisher Ghost of new Eden
Judas
Lies of P
Tchia
Stellar blade
The plucky Squire
Crowsworn
Season a letter to the future .

Dit is mijn lijstje. Echter hoop ik dit jaar dat Donkey Kong in iedergeval zijn comeback maakt. Maar genoeg te doen. Hopelijk is het ook allemaal kwaliteit.

Snoop213
Snoop213
1 jaar geleden
Antwoord aan  Luigi1985

Heb omdat ik in het onderwijs werk ook schoolvakanties dus heb wat extra weken vrij

moran
moran
1 jaar geleden

Little devil inside
Octopath traveler 2

Vergeten we deze niet

Musical Monday: Kensington – Rivals

Night City: Een prachtige spookstad