in , ,

VR: Mijn eerste ervaring smaakt naar meer

“Waarom tilt hij steeds zijn voeten zo hoog op? De vloer is gewoon vlak! Gast, ga even een halve meter verderop zitten. Je zit binnen mijn comfortzone.” Het was een vreemde gewaarwording afgelopen zaterdag bij VRGH Arena in Amsterdam. Toen de eerste helft van de groep de VR-ruimte betrad en aan hun eerste Black Ops missie begon, zaten wij vanaf de bank toe te kijken. We zagen op de beeldschermen weliswaar wat er globaal in het spel gebeurde, maar het was gek om te zien hoe mijn vrienden erbij liepen met de VR-brillen op. Echter, toen we later zelf de bril op hadden, begrepen we het meteen. Wat een bijzondere ervaring!

De afgebakende vloer met daaromheen bankstellen, TV’s, andere spellen en mensen verdwijnen als sneeuw voor de zon op het moment dat je de VR-bril opzet. Vooraf krijg je alvast sensoren om je handen en voeten en een rugzak om. Daarna wordt je lichaam volledig ingescand en eenmaal je bril op, krijg je nog een geweer in je handen gedrukt. Je ziet je teamgenoten naast je staan en na enkele seconden sta je bijna letterlijk in een andere wereld.

VR Black Ops

Wij begonnen met de game VR Black Ops. In dit spel word je als team in een besneeuwde legerbasis gezet en neem je het op tegen hordes vijanden die op verschillende plekken verschijnen. Wat me direct opviel is dat de spelwereld klein is gehouden. Je kan slechts een klein stukje lopen totdat je tegen een afbakening in de virtuele wereld aanloopt. Hierdoor blijf je in het echte leven netjes binnen de grenzen van de speelvloer, zodat je niet onverwacht struikelt of tegen een muur aanloopt. Omdat je slechts met drie of vier spelers tegelijkertijd speelt en je die spelers in de virtuele wereld kan zien, loop je eigenlijk nooit tegen elkaar aan.

Al snel ga je dekking zoeken achter kratten en kies je de juiste momenten uit om aan te vallen. Het werkt verbazingwekkend accuraat. Je kan zelfs tussen de spleten van hekken door schieten om je vijanden uit te schakelen, maar als je rechtop blijft staan fungeer jij als kanonnenvoer. Ik was continu heen en weer aan het lopen over het plateau waarop ik op dat moment stond. Het voelde alsof ik er echt was. Om ervoor te zorgen dat je niet het gevoel heb dat je steeds op een plateau staat, werd er slim gebruik gemaakt van liften en andere bewegende plateaus, waardoor je toch nog wat meer kon lopen en verkennen.

VR Lasergame

Bij het tweede spel werd het trucje met de liften herhaald en waren er op enkele plekken portalen te vinden die je naar een andere locatie in het speelveld verplaatsten. In VR Lasergame neem je het namelijk tegen elkaar op. Hierbij moest je ook snel zijn, waardoor ik als een malle van het ene portaal naar het andere liep. Het grappige in deze spelwereld was, dat er smalle stukjes vloer waren met een afgrond aan beide kanten. Daarnaast moet je ook goed oppassen dat je niet alvast de liftknop indrukte, voordat je er met twee voeten op stond. Het werd ineens duidelijk waarom mijn vrienden zo voorzichtig liepen en af en toe heel overdreven hun benen optilden. Zelf kreeg ik af en toe echt het wankele gevoel wanneer ik langs de afgronden liep. Na de speelsessie had ik lichte schuurplekken op mijn knieën van het steeds maar weer op de grond zitten en dekking zoeken.

Toch maar PSVR2?

Een aantal maanden geleden was ik van het idee om PSVR2 te kopen afgestapt. De set is erg duur en het aanbod aan games is niet erg hoog. Daarnaast was ik bang dat het meer een soort gimmick zou zijn en dat ik er na enkele weken wel op uitgekeken zou zijn. Na de sessie in Amsterdam neig ik toch weer naar de aanschaf van de VR-set. Ik realiseer me dat PSVR2 me niet geheel dezelfde ervaring zal bieden. Mijn hele lichaam zal immers niet ingescand worden, maar tegelijkertijd weet ik dat je met controllers toch wel wat meer verkenningsvrijheid zal hebben. Bovendien zou ik ontzettend graag Resident Evil in VR spelen, maar wat als ik die uitgespeeld heb?

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met VR in het algemeen, jullie ervaring met PSVR2 en jullie ervaringen met andere VR-sets die je thuis kan gebruiken. Ik krijg nu namelijk het idee dat iedereen een VR-set aan het maken is, maar dat ze ook allemaal voor exclusief gebruik zijn. Een beetje zoals in de tijd met de 3D-televisies en de daarbij horende brillen. Het liefst zou ik een VR-set hebben en die voor al het VR spelaanbod gebruiken en voor mogelijk andere functies in de toekomst.

 

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 3 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
12 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lavalera
3 maanden geleden

Gaaf om je ervaring met VR te lezen. Voor een evenement oid vind ik het wel leuk. Ik heb wel eens op een bedrijfsevenement Beat Saber gespeeld en een keer snowboarden met geloof ik een Quest headset. Dat is tot nu toe mijn enige VR ervaring.

Voor mij persoonlijk, is zoals jij ook al zegt, de VR vooral nog te “niche”. Er zijn nog erg weinig spellen uit en wat er uit is, is er maar weinig wat me aanspreekt. En dan vind ik persoonlijk 600 euro (De PSVR2) een behoorlijk investering voor hier en daar potje game X spelen. Zelf wacht ik liever tot het wat meer universeel gebruikt is en er meer keuze is in het type spellen dat je kan spelen. En als het dan zoals je zegt breed inzetbaar is en niet maar op 1 type machine werkt is de kans nog groter dat ik het haal.

Tot die tijd geniet ik wel gewoon van ouderwets gamen met een controller in de hand. Maar wie weet wat de toekomst brengt. Ik sta er dus wel voor open, maar voorlopig nog niet

Kunstschilder1987
3 maanden geleden

in tegenstelling tot sta ik er persoonlijk totaal niet voor open. ik vodn niks aan de wii, ik vond niks aan psmove, ik vond niks aan de kinnect… ik hou niet van gimmicks. Stuurtjes en alles ben ik ook niet voor te porren. Het ligt vooral aan mij. Natuurlijk snap ik dat het de toekomst zal zijn, voor vele gamers. nu ben ik al iemand die bij de xbox one generatie liever de retro-inspired games speelt tov de nieuwe(re) titels. De enkele nieuwe titel die ik speel is al gauw een remake of remaster! haha.

Achja, het feit dat iets niet voo rmij is, maakt het uiteraard niet minder indrukwekkend. En natuurlijk vind ik het al helemaal gaaf om te zien dat je je zo vermaakt hebt. Leuk verslag om te lezen! met goede uitleg over hoe je het ervaren hebt en ook wat je zoal gedaan hebt 🙂

Kunstschilder1987
3 maanden geleden
Antwoord aan  Luigi1985

ik heb zefl juist dat ik steeds meer naar NES ben aan het trekken de laatste tijd, juist omdat de gameplay zo lekker is ende graphics me steeds minder storen. wat wel helpt is een emulatiehandheld (of telefoon) want met een kleiner schermpje is de overgang minder storend in mijn beleving.
Ach, niks mismet gimmicky hè, het feit dat het mij afstoot betekent niet dat het niks is natuurlijk 🙂

Rainking
3 maanden geleden

Leuk stukje, man. Klinkt als een hele leuke dag, zeker met een aantal vrienden erbij.

Ik heb zelf de originele PSVR en ik heb daar best wat plezier van gehad, al werd die verre van dagelijks gebruikt. Ik zit er dan ook wel eens aan te denken om de PSVR 2 een keer te halen, aangezien het beeld daarvan een stuk beter schijnt te zijn.

De meeste tijd heb ik wel in Beat Saber zitten, waarin je op de maat van de muziek blokjes in stukjes moet hakken met twee lightsabers. Erg vermakelijk.

HanTheMan
3 maanden geleden

Klinkt allemaal erg leuk, na kijken of ik mijn vrienden eens naar Amsterdam kan slepen.

Zelf ben ik ook de eigenaar geweest van een PSVR2 headset en vooral Resident Evil Village vond ik tegek! Helaas hetgeen waar ik al bang voor was gebeurde: ik werd strontmisselijk van de headset.
Alle tips opgevolgd:
– rustig opbouwen
– gemberthee/snoepjes
– ventilator op je richten

Helaas mocht het allemaal niet baten en zat ik na een vr sessie weer een uur bij te komen 🙁 hoe vet ik het ook vind, hier kan en wil ik eigenlijk niet aan wennen.

Michael-Raymond-Clayton
3 maanden geleden

Leuk verhaal! Zelf ben ik ondanks de misselijkheid en ondanks het feit dat ik hem inderdaad slecht eenmaal in de twee weken opzet een fan! Het is gewoon heel anders en superleuk. Het is gewoon maar net wat je ervan verwacht. Het is absoluut geen volwaardig alternatief voor console gaming op de bank (of gamechair), maar ik vind het leuk voor af en toe. Of dat de investering dan waard is, is voor iedereen anders. Hobby’s mogen wat kosten, toch?

Screenshot Sunday #111

Wat spelen we dit weekend? 1 en 2 juli