in

Waarom de Yakuza games zo geweldig zijn

In mijn vorige stukje compleet verrast had ik al aangegeven dat ik nog dieper in zou gaan waarom de Yakuze spellen zo geweldig zijn. Hierbij een uitgebreid stuk waarom deze games zo geweldig zijn. 

Historie:

De Yakuza spellen worden gemaakt door Ryu Ga Gotoku (wat Like a Dragon betekent en de naam van de spellen in Japan is) en uitgegeven door Sega. De eerste Yakuza game verscheen in 2005 in Japan en in 2006 in het westen op de PS2. Sindsdien zijn er in totaal 8 mainline games verschenen en enkele spinoffs. In de afgelopen paar jaar zijn Yakuza 1 t/m 5 geremade of geremastered, dus voor iedereen die dat wil kan alle games op Ps4/Xbo en later spelen. In 2015 werd er zelfs een prequel gemaakt met Yakuza 0, wat het voor verhaal vertelt van hoofdpersoon Kazuma Kiryu , die de hoofd persoon was van Yakuza 1 tot en met 6. In 2020 werd Yakuza Like a dragon uitgegeven, die met een nieuw hoofdpersoon en nieuwe combat mechanics een nieuwe weg insloeg. Waar de oude spellen vooral brawler based combat zijn, is Yakuza Like a Dragon in principe een JRPG met een nieuw hoofdpersoon, Ichiban Kasuga.

De prachtige open wereld van Kamurocho waar de meeste spellen zich afspelen

Verhaal:

De grootste kracht van Yakuza zit in het verhaal. De verhalen zijn sterke crime drama verhalen, die vol emotie verteld worden, waardoor je vaak erg gegrepen wordt. Omdat de games zich in een hedendaagse versie van Japan afspelen, komen er veel sociale en ethische problemen voor die aan de kaak worden gesteld. Hoe mensen bij geldgebrek kunnen grijpen naar criminaliteit, armoede, pesten, de idol industrie, er zijn veel onderwerpen die behandeld worden die niet altijd zichtbaar zijn voor iedereen, maar wel een onderdeel uitmaken van de maatschappij. Het aan de kaak stellen van die sociale problemen en de manier waarop dit vertelt wordt grijpt je bij de keel en laat je niet meer los. Je wordt meegezogen in de sterke verhalen, mede door de sterk uitgewerkte karakters. Niet alleen de hoofd personen, maar ook de slechterikken en de side characters worden goed uitgewerkt zodat het verhaal daardoor dieper wordt uitgewerkt en je mee gaat leven met de karakters uit de games

Gameplay en side content

De Yakuza games kan je het beste beschrijven als open wereld action RPG’s. Nou hoor ik sommige mensen denken: “he bah open wereld, dat is niets voor mij”.  Gelukkig is de open wereld compact. De games spelen zich vooral af in 1 of 2 stadswijken, waar je vrij snel door heen loopt. De meeste gebouwen kan je gewoon inlopen. Je hebt verschillende winkels, zoals supermarkten, apotheken en kledingwinkels waar je voedsel, potions of accessoires kan kopen, zoals in de meeste rpgs. Hiernaast heb je nog de plaatsen waar he de side content kan doen. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een Arcade hal waar je oude Sega games kan spelen, een honkbal center, een bioscoop, karaoke bars, casinos en zo veel meer. Het mooie van de open wereld is dat je zelf kan kiezen op welk tempo je door het verhaal heen gaat. Het is zo heerlijk om eerst even een emotioneel stuk van het spel te spelen, daarna de straat op te rennen en een paar bad guys neer te maaien met een verkeersbord of fiets om vervolgens een uur lang mee te gaan bleren op karaoke songs in de karaoke bar. Hiernaast heb je vaak een enorme lading aan side quests. Hier zit vooral de absurditeit van de spellen in, soms komen de rariteiten ook wel voor in het verhaal, maar meestal zit dit in de side quests. Dus ben je niet zon fan van de absurditeit kan je de side quests gerust over slaan, deze zijn in principe optioneel.

In Yakuza 0-6 speel je het grootste gedeelte als hoofd persoon Kazuma Kiryu, maar in sommige delen speel je ook meerdere hoofd personen met Yakuza 5 als hoogtepunt waar je zelfs als 5 personen speelt. Omdat het RPGs zijn heb je in de meeste spellen skill trees waar je door geld of experience bijvoorbeeld, skill upgrades kan vrijspelen. Niet alleen voor het sterker maken van je vecht skills maar ook dat je meer health terug krijgt als je eet bijvoorbeeld. De action combat bevat verschillende stijlen en kan wisselen van boxen tot martial arts, dit gecombineerd met blocken en dodgen zoals hoort in een actie RPG.

Yakuza Like a dragon gooit het roer radicaal om. In plaats van de action RPG, is LAD meer een old school JRPG gebaseerd op de Dragon Quest spellen. Dit wordt ook wel gelijk duidelijk doordat de hoofdpersoon Ichiban een enorme fan is van Dragon Quest en graag een “hero” wil zijn. Veel JRPG zijn fantasie of sci fi gebaseerd, maar LAD is het school voorbeeld van hoe een jrpg in de “echte wereld” er uit zou zien. Net zoals in veel jrpg heb je hier een job system. Het job system is in JRPG een specialiteiten systeem, waarbij je kan focussen op healen, damage, magic etc. Het leuke in LAD is dat als je een nieuwe job wil leren, je eerst even langs het uitzend bureau moet om een nieuwe baan te krijgen. Het is zoals veel jrpg een turn based vecht systeem, waar je party om de beurt een actie mag doen. Er is een grote variatie aan vijanden, die allemaal hun eigen krachten hebben of resistent zijn tegen bepaalde damage types. En zoals een JRPG beaamt zijn er ook dungeons te doorlopen.

Het klassieke Outrun oa te spelen in Yakuza 6.

Conclusie

De Yakuza games zijn games met ijzersterke uit het leven gegrepen verhalen, met goed uitgewerkte karakters en mega veel  optionele side content om je uren lang bezig te houden. Het zijn emotionele achtbanen waarbij het ene moment je bij de keel gegrepen wordt door een emotioneel verhaal en het volgende moment je dubbel ligt van het lachen om een wacky side quest om vervolgens je foute ik naar boven te halen door een  uur lang in de karaoke bar te swingen op de muziek. De spellen zullen zeker niet voor iedereen zijn, maar ze zijn wel het proberen waard. Zeker als je gamepass of ps plus hebt waar bijna alle spellen op staan. Hou je meer van action RPG kan je het beste bij 0 beginnen, is dat niet je ding en jrpg meer je stijl, dan kan je ook prima bij Like a Dragon beginnen, die een nieuw verhaal begint. Als je het gaat proberen, het kan verslavend zijn, dus kijk uit 😊

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 5 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
16 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dragon_Martin
Dragon_Martin
1 jaar geleden

Als Yakuza-fan doet het me altijd plezier als anderen dat enthousiasme met me delen. Daarom is het een leuk stukje om te lezen ook al weet ik maar al te goed waar Yakuza allemaal om draait.

Door mijn completionistisch trekje neemt het echt veel tijd om door te serie te gaan. Maar erg vind ik het niet, ik geniet er zo veel van. Ik denk dat ik een zwart gat ga vallen eens ik door alle games heen ben, maar gelukkig is het nog lang zo ver niet. Ik heb nog Yakuza 6, LAD en de 2 judgements voor de boeg! Al denk ik dat het afscheid met Kiryu zwaar zal vallen… Ik vind het echt een top personage!

Dragon_Martin
Dragon_Martin
1 jaar geleden
Antwoord aan  Lavalera

Al een gerustelling dat de andere personages ook zo goed uitgewerkt zijn. 🙂

Ik moet wel zeggen dat ik wel fan ben van Kiryu zijn ingetogen karakter. Het is eerder uniek in games dat het hoofdpersonage eerder eenzaam en stil is. Zeker in actiegames waar het hoofdpersonage vaak precies zo luidruchtig en grappig mogelijk moet zijn, wat voor mij vaak geforceerd overkomt.

Mr.Saturn91
1 jaar geleden

Super geschreven artikel, ik snap nu waarom je compleet verrast was én waarom Yakuza – zeker Like A Dragon – geweldig moet zijn. Je legt goed uit hoe het breekt met de oudere games, waar ik me zelf nooit toe heb aangetrokken.

Maar voor LAD beschrijf je precies wat ik naar op zoek ben, als ik het zo goed samenvat: (J)RPG, turn-based, verhaalgedreven, maatschappijkritisch, nieuw hoofdpersoon, absurditeit als bijzaak en… een open wereld die behapbaar is en zich in hedendaags Japan afspeelt.

Het zijn de momenten waarop ik ik de limitatie voel van een Nintendo/Switch-gamer zijn 😉

Mr.Saturn91
1 jaar geleden
Antwoord aan  Lavalera

Dat kan zeker nog komen! Als andere games uiteindelijk beter laat dan nooit op de Switch verschijnen, zie ik Yakuza ook als een logische kandidaat 🙂 En SEGA is volgens mij ook best goede vriendjes met Nintendo vandaag de dag.

Rainking
1 jaar geleden

Mooi stukje, man! Het is duidelijk waarom je de serie een warm hart toedraagt. Enneeee… ik moet bekennen dat je me lichtelijk hebt weten te interesseren voor Like A Dragon, ghehehe.

Rainking
1 jaar geleden
Antwoord aan  Lavalera

Als het zo ver komt en ik het ga spelen, dan zal ik het zeker laten weten. Ik begreep trouwens dat er komende week een nieuw deel aangekondigd zou worden.

Rainking
1 jaar geleden
Antwoord aan  Lavalera

Ah, cool. Een tweede Like A Dragon zal vast wel aanslaan. We gaan het zien.

RuanMoleman
1 jaar geleden

Ik moet zeggen. Ik begin het te overwegen. Als complete leek, welke game raad jij aan om mee te beginnen?

Lekker geschreven Lavalera!

RuanMoleman
1 jaar geleden
Antwoord aan  Lavalera

Okeoke, dan spreekt LAD mij het meeste aan. Maarrr… am I missing out? Doe ik de serie onder door daar mee te beginnen? Of weet LAD ook wel goed de essentie en de magie van de franchise te pakken?

velocityx
velocityx
1 jaar geleden

De minigames Pocket circuit en cababet club vind ik het leukst. Ook de muziek bij de cabaret club is tof. Het minste vond ik die bouncer minigame. Dat duurde te lang. En bij 1 deel kwamen al die Amons bij elkaar. Dat was echt niet leuk. Die gasten hadden 8 levensbalken. 1 komt telkens rennend naar je toe. De ander schoot met een rocket launcher op je en de ander had een superzwaard. En je moest die gasten 1000x raken ofzo.

Het mysterie van de #1 game op Metacritic ontrafeld

Buccaneer’s favoriete games