in , ,

Waarom ik nog steeds blij wordt van remasters

Waarom wordt ik nog altijd blij als er een remaster of nog beter een remake wordt aangekondigd van een game die ik voorheen heel graag speelde. De aankodiging van Baten Kaitos als beste voorbeeld. Dat inspireert me om dit stuk te plaatsen.

Want de wereld van games begint langzamerhand wel moe te worden van al die remasters, remakes en nog erger: heruitgaven waar helemaal geen moeite op gedaan wordt. Dit is niet helemaal gek, want geef toe deze en het einde van de vorige generatie consoles lijken vrijwel puur te draaien  om remasters.

Met Nintendo als vlaggendrager voorop. De komst van de Switch en daar bij het succes kwam voor Nintendo ook de kans om hun Wii-U games opnieuw te verkopen, nu zelfs aan een veel groter publiek. En ik weet je bent niet verplicht het te kopen, maar Nintendo had dan wel hun beste troef ingezet, console gamen op een handheld machine, dus ongeacht of je wel of geen Wii-U had, verreweg de beste manier om die games te spelen was op Nintendo’s nieuwe paradepaardje.

Dus kortom: remasters bieden nieuwe gamers de kans een game op te pikken die ze voorheen of niet konden spelen, of ze hadden de juiste console niet. Vaak in de beste versie mogelijk op dat moment.

Niet alles is perfect.

Helaas is niet alles in deze nieuwe manier van games maken geweldig. Als beste en redelijk recente voorbeeld het debacle omtrend de release van GTA: The trilogy – The definitive collection. (overigens wat een draak van een naam zeg). Ik kan deze game nu niet beoordelen omdat ik weinig open wereld games speel en als ik het wel speel dan graag in een fantasie setting, maar deze game set werd geplaagd door bugs, ellende, veel gamers die de originele mooier vonden en tig van andere klachten. Veel zullen nu wel verholpen zijn maar het rees wel de vraag of niet een normale re-release al voldoende was, of dat deze games niet beter in de geschiedenis hadden moeten blijven

Met deze game in het achterhoofd, waarom kijk ik dan toch uit naar een remaster, of een remake van een game?

Het kan dus wel.

De reden op die vraag is onder anderen weer te danken aan Nintendo, hun remaster gekte heeft ook veel goed gedaan, als voorbeeld pak ik Metroid Prime remastered. Daar hebben ze zelfs de grens van wat we nog een remaster noemen en geen remake opgezocht, en voor mij de reden dat het een echte remaster is is omdat de game niet volledig opnieuw is gemaakt, maar ze gewoon doodleuk alle ingame objecten hebben vervangen. En het resultaat is simpelweg mind blowing wat een remaster kan zijn

Gamers zijn soms wel klagers, wat willen we nu eigenlijk?

Ik bedoel dat veel gamers vinden dat het jammer is dat sommige games nagenoeg niet te vinden zijn, en dat voor sommige dan woekerprijzen wordt gevraagd om ze origineel te kopen. Toch zodra er van die game een remaster wordt aangekondigd staan we ineens op onze achterpoten want oeioei dat willen we niet. de vraag is dan: wat willen we eigenlijk wel?

Nieuwe games in bestaande series? ja goed idee, maar vaak weet niemand in de huidige studios iets van de kwaliteit van de originelen, dus dat is nogal een gok. Dus waarom die studio niet een wat minder ambitieus project meegeven en ze een oudere game laten remasteren om zo ervaring op te doen, of ze de games laten remaken. Dan hoeven ze niet het wiel opnieuw uit te vinden, kunnen liften op de originele en toch deze games in de beste versie brengen. 

Voorbeelden genoeg; Final Fantasy 7 Remake, de Resident Evil remakes, Dead Space. Waarbij vooral die laatste gemaakt is zonder belangrijke mensen uit het originele team dus zo kon men toch proeven hoe een geweldige Dead Space is zonder heel veel risico  Toch zijn dit allemaal sterke games die het origineel naar een nieuw niveau konden tillen. 

En natuurlijk je kunt ze minder vinden, vooral FF7R heeft die groep maar niemand kan zeggen dat het geen hoge productie waarde heeft, al deze remakes zijn met veel passie en met veel aandacht gemaakt. 

Toekomst.

Wat de toekomst zal brengen heb ik geen idee van, het zal vooral een mix van oude games opnieuw uitbrengen blijven, al dan niet opgepoetst of opnieuw gemaakt, en nieuwe games. Hopelijk is dit remaster decennium ook inspiratie om in deze series weer nieuwe delen te gaan maken, of de opgedane kennis voor totaal nieuwe ip’s te gaan gebruiken.

tot die tijd kijk ik toch uit naar de Baten Kaitos remasters, en ook wel een beetje in spanning in welke van bovengenoemde situaties deze terecht gaat komen.  Ik hoop in het rijtje Metroid Prime remaster en dergelijke.

Maar ik zal al blij zijn als het geen GTA achtige zwakke remaster zal zijn.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4.2/5 volgens 5 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
14 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lavalera
28 dagen geleden

Mooi omschreven Maurice. Zelf heb ik totaal geen problemen met remasters en remakes, zo lang er maar voldoende aandacht aan wordt besteed en het geen ordinaire cash grab is zoals war craft 3 reforged bijvoorbeeld.

Door de remasters en remakes krijg ik toegang tot games die ik anders nooit gespeeld zou hebben omdat ze te oud zijn. Gameplay, audio en beeld kunnen hopeloos verouderd zijn en met ene beetje aandacht mooi opgepoetst worden om op moderne systemen te spelen.

Ik snap bedrijven ook wel. Game ontwikkeling is duur. Er is een markt voor remasters en remakes en het is voor die ontwikkelaars een relatief goedkoper manier om games op de markt te brengen. Immers je weet dat een game werkt en er een publiek voor is. Je hoeft hooguit wat bij te schaven op verhaal en gameplay maar je kan een heel stuk voorwerk overslaan. Dus ik snap wel dat de ontwikkelaars kiezen voor de optie van remasters en remakes.

Laat ze maar komen naast de nieuwe games. Ik koop ze wel als ze het waard zijn.

Kunstschilder1987
28 dagen geleden

leuk geschreven stuk trouwens 🙂 ik snap jullie wel, sommige quality of life improvements kunnen gewoon wel echt een verschil maken, en ze toegankelijk maken voor nieuwe systemen is ook altijd een goed iets natuurlijk. Wat dat betreft ben ik altijd wel blij met hoe xbox met haar oude games omgaat, die speelbaar zijn op huidige consoles tenminste. de licht opgepoetste graphics zijn daar ideaal voor, net wat scherper verbeeldt als je de oude discs/games afspeelt.

Snoop213
Snoop213
27 dagen geleden

Niet zo onzeker zijn. Want dit is echt een prachtig geschreven artikel. Moet je vaker doen. Het talent heb je zeker goed gedaan

Rainking
27 dagen geleden

Herkenbaar. Ik vond dat ook wel een drempel, maar ik heb gemerkt dat men hier wel wat relaxter is.

Kunstschilder1987
28 dagen geleden

Bij mij is het heel erg hit en miss.
Een remaster/remake van de generatie xb360 vind ik echt onzinnig, en dat zie je steeds vaker gebeuren. Voor mij zijn die games nog prima speelbaar en voegt het weinig toe. alles dat ouder is dan dat daar heb ik begrip voor.

Je GTA trilogy voorbeeld heb ik zelf pas onlangs in huis gehaald, voor een tientje inclusief verzenden een maandje of anderhalf terug. Dan is het, inderdaad na patches en derg, goedgekomen – zelfs op een allereerste model xb1 is die prima te spelen.

Echter zon tributedisc hoort zonder networkdownloading volledig er netjes bugfree op te staan, vind ik. En anders release je m wat, later. nu zal die altijd negatief herinnerd worden, en verloeder je je eigen legacy. Dat verdienen de epische GTA games niet.

Link’s awakening heb ik met heel veel plezier gespeeld op een OLED switch, echt leuk om te spelen. echter, als ik het origineel op mijn ips-screen modded game boy color speel, haal ik er net zoveel plezier uit. Ik stoor me nooit aan oude graphics, ben een retrogamer met veel plezier, en als de gameplay hetzelfde blijft voegt het voor mij meestal weinig toe.

Ik heb dus een haat/liefde verhouding met remasters/remakes…. meestal voelen ze voor mij overbodig. Maar goed, ze introduceren ook games aan mensen die niet zo als ik erin sta, en dat maakt het een meerwaarde op zichzelf.

Lavalera
28 dagen geleden
Antwoord aan  Kunstschilder1987

Over games uit de ps/xbox 360 generatie ben ik het helemaal met je eens. Dead Space, Re4 en The last of us zijn allen nog prima te spelen tegenwoordig. Hoe goed die remakes ook zijn en hoe mooi ze er uit zien, was de remake echt nodig? Zelf vind ik het zonde om daar 80 euro voor neer te leggen, zeker als ik het spel al heb. Dead space staat op gamepass en the last of us op ps plus, tja dan voelt het voor mij niet goed om daar 80 euro voor neer te leggen. Is het een oudwre game die ik nog neit kan spelen dan wil ik het best betalen. Zo zal ik bijvoorbeeld ongetwijfeld nog een keer Final fantasy bundel kopen met 1 tot 6 omdat ik die nu niet kan spelen zonder de nieuwe versie.

Luigi1985
27 dagen geleden

Goed geschreven stuk! Vaker doen.

Ik heb af en toe wel zoiets van: liever een nieuw spel dan een remaster of remake, maar toch heb ik er afgelopen tijd ontzettend veel gespeeld.

Het hoogtepunt was natuurlijk de Metroid Prime Remaster. Ik heb ongelofelijk genoten van dit spel. Het was echt oude tijden herbeleven. Kort erna ook nog eens met resident evil 4 en nu met Advance wars. Die laatste heb ik nooit origineel gespeeld, maar het voelt wel alsof ik ze ken, omdat ik de DS-delen wel gedaan heb.

Vooral het feit dat je mensen nog een keer van een meesterwerk kan laten genieten spreekt me aan. De game moet zich er wel voor lenen. Het moet wel een game zijn die niet te erg verouderd is, maar ook niet een te recente game. Ik vond TLOU wel erg snel met een derde remake komen. Die sla ik dan wel gewoon over.

Rainking
27 dagen geleden

Er wordt af en toe wel heel erg veel geremasterd, maar ik moet bekennen dat ik het gemak ervan wel vaker erg handig vind. In mijn geval is het beste voorbeeld waarschijnlijk Batman: Return To Arkham. Ik zet tegenwoordig het meest de PS5 aan en door die collectie op de PS4 kan ik Arkham Asylum, wat één van mijn favoriete spellen aller tijden is, makkelijk op de PS5 spelen.

Ergens dit jaar moet de Suikoden I en II remaster uitkomen. Daar kijk ik toch wel naar uit, dus hopelijk komen ze binnenkort eens met een release datum. Ik heb ze al jaren niet meer gespeeld en ook hier heb ik het gemak dat ik ze op de PS5 zal kunnen spelen. En dan zijn er nog genoeg mensen die ze nog nooit gespeeld hebben omdat de originelen tegenwoordig behoorlijk aan de prijs zijn.

Een goeie remake ben ik ook niet vies van, al moet ik daar soms eerst wel van overtuigd worden. Bij zowel Final Fantasy Remake als Resident Evil 2 dacht ik genoeg aan de originele games te hebben, maar beiden bleek ik geweldig te vinden.

Mooi stukje. Ik hoop dat je van de Baten Kaitos zal genieten.

Wat spelen we dit weekend? 6 en 7 mei

Screenshot Sunday #104