in

Google Stadia (Pro) is gratis beschikbaar – Hoe werkt het en wat kost het?


TL;DR – Martin en Dennis leggen het uit

Hoe kom ik eraan?

De dienst wordt vanaf vandaag dus in veertien landen uitgerold, waaronder Nederland. Dat kost even wat tijd, dus het kan zijn dat je er niet meteen mee aan de slag kan (max 48 uur). Hieronder in simpele stappen uitgelegd wat je moet doen:

 • Meld je aan op stadia.com.
 • Download de Stadia-app op Android of iOS.
 • Speel in een Chrome-browser op je computer (met toetsenbord/muis of een ondersteunde controller) of op één van de ondersteunde Android-apparaten. Zie hier een overzicht van wat wordt ondersteund.


Let wel even op: Google Stadia Pro is een betaalde dienst waar je dus je betaalgegevens voor moet invullen. Wil je niet dat je na twee maanden alsnog moet betalen, zet dan meteen je abo ook weer stop.

Maar nog even goed uitgelegd: Wat is het precies?

Stadia is geen fysieke console voor onder je tv, maar een platform in Google’s datacenter dat via de cloud toegankelijk is. Dat houdt in dat het platform games ontwikkelen, spelen en kijken samenbrengt. Ontwikkelaars maken hun games op afstand, games zijn overal toegankelijk en het kijken van games op YouTube-wordt naadloos geïntegreerd. En als je een video over een game hebt gezien, kan je die meteen spelen door de prominente Play Now-knop.

stadia

Altijd, overal

Het is misschien lastig te bevatten, maar Google wil games net zo eenvoudig toegankelijk maken als muziek en films. Het internet fungeert als ‘winkel’ en een Play Now-knop of een linkje op het internet biedt toegang tot games. Als je hierop klikt, start een game volgens het bedrijf binnen vijf seconden op. Downloads, updates en installaties zijn niet meer benodigd, waardoor je direct in de game zit. Ook wordt progressie opgeslagen in de cloud, dus klooien met savefiles als je op verschillende apparaten en plekken verder wilt spelen is verleden tijd. Games zijn beschikbaar op elk apparaat met een scherm en een Google Chrome browser, zoals laptops, desktops, tablets, smartphones en televisies (via een Google Chromecast).

De specificaties van Google Stadia zijn daarnaast veelbelovend. Met een internetsnelheid van 25 Mbit kunnen spelers volgens Google games streamen in 1080p en 60fps en voor 4K heb je minstens een 30 Mbit/s-verbinding nodig. In de toekomst zou streamen in 8K en 120fps zelfs mogelijk zijn, maar er wordt ook rekening gehouden met suboptimale scenario’s. Ontwikkelaars kunnen dit soort verbindingen testen om Stadia daadwerkelijk voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar te maken; wel zo fijn als je je op dit moment in Midden-Amerika bevindt.

stadia

Mogelijkheden voor ontwikkelaars

Over ontwikkelaars gesproken, Stadia biedt een aantal features voor ontwikkelaars die niet mogelijk zijn met de huidige consoles. Op dit moment moeten ontwikkelaars games optimaliseren voor de hardware van de Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One, maar Stadia is hierin veel flexibeler. Volgens Google kan de hardware schalen naar de behoefte van de ontwikkelaar en kunnen er zelfs meerdere hardwaresets gebruikt worden voor ‘ambitieuzere’ games. Google toonde het verschil tussen water gerenderd met een enkele GPU en meerdere GPU’s.

Voor gamers opent de flexibiliteit van Stadia nieuwe deuren. Google geeft als voorbeeld het vervagen van splitscreen co-op, omdat het voor consoles zwaar is om twee schermen tegelijkertijd te verwerken. Met Stadia kunnen ontwikkelaars in de vorm van Stream Connect meerdere eenheden van het datacenter beschikbaar maken en zo zonder enige moeite meerdere games naast elkaar draaien. In de demonstratie van Google’s eigen R&D-team wordt getoond hoe spelers zelfs de schermen van anderen in beeld kunnen brengen en een speler zelfs het overzicht kan houden en de wereld kan beïnvloeden. 

Specs

Wat houdt zo’n hardwareset (instantie) precies in? In feite is het een aantal componenten die een eenheid vormen waartoe spelers toegang tot krijgen. Hier en daar is Google wat vaag over de fabrikanten van Stadia’s onderdelen, maar we weten dat een instantie bestaat uit 2,7 GHz CPU, een samengestelde AMD-videokaart met 10,7 teraflops, 16GB RAM-geheugen en Terabytes aan SSD-opslag. 

Dit zijn de internetsnelheden die nodig zijn voor het streamen van games met Stadia,

Multiplayer

Online multiplayer-games zouden ook veranderen met Stadia, omdat verbindingen niet meer afhankelijk zijn van de speler met de langzaamste internetverbinding. Met Stadia maken spelers via hun internetprovider rechtstreeks verbinding met Google’s datacenter en servers, die in theorie duizenden spelers kunnen toelaten. Ook kunnen multiplayer-werelden zo complexer en destructiever worden, net zoals de multiplayer-modus van Crackdown 3.

Machine learning wordt ook een onderdeel van Stadia met Style Transfer. In feite kunnen ontwikkelaars experimenteren met verschillende art styles door afbeeldingen automatisch in games te stoppen en zichzelf zo te laten inspireren. In hoeverre het ook mooiere games oplevert is de vraag, maar volgens indie-ontwikkelaar Tequila Works scheelt het een hoop ontwikkeltijd.

Stadia Controller

Andere features van Stadia zijn geïntegreerd in de controller, die via wifi rechtstreeks met de game verbindt. De eerste is de capture-knop, waarmee spelers gameplay kunnen uitzenden en opslaan. Stadia slaat automatisch gameplay op in maximaal 4K en 60fps via YouTube, zodat je altijd beelden kunt terugkijken en delen. Ook bevat de controller een Google Assistant-knop, waarmee spelers om hulp kunnen vragen als ze vastzitten. Een leuk detail is overigens dat de Konami Code aan de onderkant staat.

Google Stadia

stadia

stadia

Voor contentmakers op YouTube belooft Stadia ook een hoop moois. Crowd Play bijvoorbeeld, waarbij kijkers van livestreams direct toe kunnen treden tot een potje. Het bedrijf gaf een potje NBA 2K19 als voorbeeld, waarbij spelers in een wachtrij komen te staan om mee te doen met de desbetreffende streamer. Ook kunnen streamers scenario’s opslaan en delen met State Share, waarmee spelers slechts op de link hoeven te klikken en direct onder dezelfde omstandigheden in hetzelfde level terechtkomen. In feite hoef je zo geen YouTube-video’s van toffe momenten te delen, maar kun je anderen het zelf laten ervaren.

Games

Google heeft een aanzienlijk aantal uitgevers en ontwikkelaars overgehaald om hun games ook op Stadia uit te brengen. Sommige van deze games zijn gratis te spelen met een premium-account (zie onderaan dit artikel), andere games moeten gewoon gekocht worden. Daarnaast biedt de zoekgigant uitgevers de mogelijkheid om een eigen abonnement via Stadia aan te bieden. Deze afgelopen E3 werd bijvoorbeeld duidelijk dat Ubisosoft hun nieuwe Uplay Plus-dienst in september lanceert op Stadia. Hier dien je 14,95 per maand te betalen. Wil je die games in 4K spelen via Stadia, moet je nog eens 9,99 euro per maand betalen.

Daarnaast heeft Google Stadia Games en Entertainment opgericht, een studio die games ontwikkelt en samenwerkingen aangaat met indie-ontwikkelaars. Stadia Games en Entertainment werkt aan exclusieve Stadia-games en in een interview met Kotaku vertelt vicepresident Phil Harrison dat het overgrote deel van de samenwerkingen exclusief wordt.

Onderstaande games zullen in ieder geval zeker bij lancering beschikbaar zijn:

 • Red Dead Redemption 2
 • Mortal Kombat 11
 • Assassin’s Creed Odyssey
 • Destiny 2: The Collection
 • Just Dance 2020
 • GYLT
 • Kine
 • Tomb Raider: Definitive Edition
 • Shadow of the Tomb Raider: Definitive Edition
 • Rise of the Tomb Raider
 • Thumper
 • Samurai Shodown
 • Final Fantasy 15
 • Rage 2
 • Trials Rising
 • Wolfenstein: Youngblood
 • Farming Simulator 2019
 • Football Manager 2020
 • Metro Exodus
 • Grid 2
 • NBA 2K20
 • Attack on Titan 2: Final Battle

Onderstaande games komen voor het einde van het jaar naar het platform:

 • Borderlands 3
 • Darksiders Genesis
 • Dragon Ball Xenoverse 2
 • Ghost Recon Breakpoint
Doom Eternal

Prijs

Google Stadia is vanaf november beschikbaar en de Base-versie is in principe een gratis dienst, maar deze is pas vanaf 2020 beschikbaar. Games dienen dan per stuk gekocht te worden. Tevens is een Stadia-controller niet per se nodig.

Ook is er Stadia Pro, waar je 9,99 voor betaalt. Hiermee kan je niet alleen games spelen in 4K en met 60fps, maar zijn sommige games ook gratis te spelen, zoals dat met Game Pass voor Xbox of PlayStation Plus voor de PS4 kan.

Daarnaast kunnen gamers ook de Founder’s Edition aanschaffen. Hiervoor krijgen zij een blauwe Stadia-controller, een Chromecast Ultra (nodig om in 4K te kunnen spelen), 3 maanden Stadia Pro en Destiny 2 plus alle uitbreidingen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

World of Warcraft: Shadowlands krijgt een nieuw beginnersgebied

Stardew Valley – Top 11 ‘logica en bijzonderheden’