in , , ,

Wat moet Cyberpunk 2077 kosten als alles ‘af’ is?

Oh boy, daar gaan we weer. Cyberpunk 2077-praat. Het is mij en vele andere opgevallen dat Cyberpunk tegenwoordig voor een prikkie verkocht wordt. Een game van een half jaar oud. Het is beide verassend maar ook weer niet. Ondertussen werkt CDPR hard aan fixes, patches, hotfixes, en hotfixes van hotfixes. Ook mogen we ergens dit jaar (of misschien wel volgend jaar) de next-gen versies verwachten. Maar wat moeten deze gaan kosten?

Dat is een topic waar ik het graag over wil hebben met jullie. Want de meningen over prijzen zijn vaak nog vrij verdeeld. Net zoals Days Gone voor PC voor 50 euro, kan dit wel of kan dit niet? De prijsverhoging van consolegames naar 70-80 euro: terecht of te ver?

Stel: Cyberpunk 2077 is gefixt, de game is af en ziet er uit hoe het bedoeld was. Wat gaat er met de prijs gebeuren? Moet de game blijven hangen rond de 30 euro waar het zich nu in bevindt? En hoe zit het met de next-gen versies? Zou je het kunnen verteren als die voor de volle mep – laten we zeggen 70 – verkocht worden? Of haal je hem nu alvast en ga je uit van een gratis upgrade?

Ik zelf was ooit erg enthousiast voor de game. Na alle delays en slecht nieuws heb ik hem uiteindelijk helemaal niet gehaald. “Ik koop hem wel als ‘ie af is”. Een spel kopen die ik in de nabije toekomst niet gaat spelen past gewoon niet echt in mijn boekje. Ik koop een spel als ik hem ook direct of vrijwel direct wil spelen. 

Het zal mij dan ook niet uitmaken wat er met de prijs gebeurd, als de game maar af is. Als Cyberpunk 2077 voor PS5 bijvoorbeeld helemaal op en top is, alle content heeft en goed werkt, wil ik er gerust 60-70 voor lappen, we moeten de arme ontwikkelaars en hun omstandigheden namelijk niet vergeten.


Ook bizar: de game is nog altijd niet beschikbaar in de PS Store.

Maar hoe sta jij hier in? Liever 30-40 euro besparen en de game nu in het folie laten zitten? Vind je dat de prijs niet mag stijgen a la ‘eigen schuld dikke bult’? En als je helemaal niks met CP2077 hebt dan heb ik voor jou de vraag: wat vind je van de ‘nieuwe’ prijzen van games?

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
7 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luigi1985
2 jaren geleden

Gevoelsmatig verdient CD Projekt Red mijn centen niet, omdat ze de boel een tikkeltje bedonderd hebben met PC-reviewcopies uit te geven vlak voor de release en vervolgens een halfbakken product op de markt gooit voor de volle mep.

Hoe zeer ze ook met diverse partijen zoals aandeelhouders etc. te maken hebben, vind ik het gewoon niet kunnen om half werk te verkopen. Lays stuurt ook geen zakken chips naar de Albert Heijn als de aardappels nog niet gekruid zijn.

Nu heb ik sowieso niet de hype gehad om deze game te kopen, maar ik stond er voor het hele fiasco wel voor open mocht het een super vette game blijken te zijn die ook af was enzo. Kortom, ik denk dat ik m sowieso niet koop.

Wat prijzen betreft vind ik het lastig. Sommige games kosten veel meer om te maken dan andere games, maar zijn veel minder leuk. Daarom kijk ik meestal wat een game mij oplevert (qua speelduur/plezier). Bovendien vind ik de prijs van games over het algemeen ook wel ok en heb ik ook wel de luxe dat ik niet op een paar euro meer of minder hoef te kijken wat games aangaat.

Ik hou mezelf meestal voor dat een avondje bios ook zo vijftien euro p.p. kost (minstens inclusief drank en snaai) en dan heb je 2,5 uur plezier misschien? Game heb meestal wel meer dan 15 uur plezier aan. Paar speciaalbiertjes op het terras en een schaal Nacho’s is ook al snel een game.

Mister Frowdo
2 jaren geleden
Antwoord aan  Luigi1985

Ik hoop vooral dat CDPR de game nog kan fixen. Het was teleurstellend bij release, en nu nog steeds ver van klaar voor gebruik. Wanneer de game ooit op punt is en we er de beste speelervaring kunnen uithalen, wil ik ‘m zeker eens op de PC spelen. Ondertussen genoeg games om ons zoet te houden! 🙂

Michael-Raymond-Clayton
2 jaren geleden

Tja, ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik qua games (helaas niet qua sportauto’s of villa’s) kan kopen wat ik wil. Dus als ik een spel wil kopen, laat ik dat niet stuklopen op een tientje of 20 euro. Al moet ik toegeven dat ik gevoelsmatig toch wel moeite heb met 80 piek… maar dat houdt me niet tegen.

Wat scheelt, is dat ik spellen niet bij bosjes tegelijk koop. Ik speel heel autistisch één spel tegelijkertijd. Tot ik de Platinum Trophy heb (of er anderszins gewoon ‘klaar’ mee ben) en ik mag van mezelf daarnaast maar één spel klaar hebben liggen voor daarna.
Wel geef ik niet meer uit dan nodig (zo houd ik aanbiedingen wel in de gaten en heb ik van de week bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de kortingscode bij Amazon: scheelde weer een tientje) én verpats ik mijn uitgespeelde spellen weer via Marktplaats. Doorgaans voor ca. 30 euro. Dus per spel valt het dan toch reuze mee.

Verder houd ik goed bij welke spellen ik graag wil spelen, zodat ik niet wordt verleid door impulsaankopen. Dat gebeurde in het verleden nogal eens. Dat ik uit verveling in de PS-store ging grasduinen of er nog wat te scoren viel. Heeft de nodige miskopen opgeleverd…

Erik07
Erik07
2 jaren geleden

Voor het eerst sinds jaren laat ik games echt liggen vanwege de prijs. Returnal had ik bijvoorbeeld voor 60 euro nog wel willen proberen, maar 80 euro in de PSN store?!?

Michael-Raymond-Clayton
2 jaren geleden
Antwoord aan  Erik07

Klopt, maar de PSN-store is (buiten de kortingsacties om) toch altijd belachelijk duur?! Dat is de enige reden dat ik voor de PS5 mét discdrive ben gegaan. Je betaalt online én de hoofdprijs én je kunt spellen niet doorverkopen ook nog. Dubbel nadeel!

Erik07
Erik07
2 jaren geleden

In de store is alles duurder, daar heb je zeker gelijk in, maar ik verkoop verder nooit mijn games en sommige games hoef ik niet perse op schijf te hebben (ik heb ook disc-versie ps5) dus dan ga ik voor het gemak en de snelheid van de store. Ik ben nogal een impulsieve koper 🙂

Kaskarion
2 jaren geleden

Zelf heb ik Cyberpunk de avond voor de release gekocht. Ik heb de game altijd wel interessant gevonden maar ik was nooit zo hyped als menig ander. Maar veel reden om te twijfelen had ik niet, dit moest wel een goede game worden toch?! CD Projekt Red is niet zomaar een studio (ook al moet ik zeggen dat ik ook niet kapot was van The Witcher 3)

Na een paar uurtjes te hebben gewacht op het downloaden en installeren was het dan eindelijk zo ver! Tijd om Night City in te duiken! Ik kan me herinneren dat ik me prima heb vermaakt met de eerste paar uur in CP2077, de avonden daarop heb ik ook met veel plezier doorgebracht in de game. Intussen zag ik op Reddit en YouTube al wel klachten voorbij komen over van alles en nog wat. Op dat moment schreef ik het af als een stelletje fans die misschien te veel van de game hadden verwacht en zich een beetje verwend gedroegen.

Maar de dagen daarop begon ik me zelf ook te ergeren aan bepaalde dingen in de game. NPC’s die zich compleet debiel gedragen, het gear-systeem wat nergens op slaat (korte broek + cowboyhoed biedt meer bescherming dan kevlar). En dingen zoals het politie-systeem wat amper uitgewerkt is (ze spawnen instant in je rug, je wordt nooit achterna gezeten door politie auto’s)

https://www.youtube.com/watch?v=omyoJ7onNrg

Ik heb de game vervolgens nog een dag of twee gespeeld voordat ik bij mezelf dacht: “Waarom speel ik dit nog?”. Op dat moment was ik er eigenlijk ook helemaal klaar mee en heb ik het niet meer opgestart. De game staat nog wel (uninstalled) in m’n library en ik ben ook nog wel oprecht benieuwd naar wat CDPR er van gaat maken. Toch ben ik bang dat er een hoop dingen zijn die niet met een patch (of 30) te fixen zijn.

Maar om nog even duidelijk antwoord te geven op je vraag: Ik vind dat Cyberpunk 2077 niet opnieuw in prijs verhoogd mag/moet worden. CDPR heeft zoals Luigi1985 al zei de boel flink bedonderd. En ondanks dat ze naast de felle kritiek op CP2077 eerder dit jaar gehackt zijn, gun ik het ze niet om de game nogmaals voor de volle pond te laten verkopen.

Bijna vijf minuten aan gameplaybeelden van Final Fantasy 7 Intergrade getoond

Xbox en Bethesda zenden op 13 juni E3-presentatie uit