in ,

Wat was jouw eerste game?

We zijn allemaal ergens in ons leven begonnen met het spelen van games. Voor de een is dat misschien al bijna 40 jaar geleden, voor de ander wat minder lang. Zelf ben ik geboren in het jaar 1995, inmiddels alweer bijna 26 jaar geleden. In dit stukje licht ik drie games uit die mij als klein jochie hebben geïntroduceerd in de wereld van games. Om de vraag in de titel alvast te beantwoorden: ik weet zelf niet precies wat mijn allereerste game was. Maar de games in dit lijstje behoren sowieso tot de eerste paar die ik zelf heb gespeeld.

Commander Keen

Dit behoort tot een van de vaagste game herinneringen die ik heb. Ik weet nog dat mijn broer (die zes jaar ouder is) regelmatig Commander Keen op onze pc speelde. Ik zat er vaak naast en mocht af en toe zelf de besturing onder handen nemen. Tijdens het schrijven van dit artikel zit ik op Youtube te zoeken naar gameplay beelden, helaas weet ik niet helemaal zeker welke van de zes oorspronkelijke Commander Keen games ik heb gespeeld. Ik gok zelf dat het deel vier is, de gameplay vanaf dit deel voelt wat herkenbaarder dan wat ik van de eerste drie games heb gezien.

Fatty Bear’s Birthday Surprise

In tegenstelling tot Commander Keen (waarvan ik de naam nooit heb vergeten) ben ik nog heel lang op zoek geweest naar deze game, tot een jaartje of acht geleden toen ik ineens op Youtube een walkthrough vond. In deze point-and-click game bestuur je een teddy bear genaamd Fatty Bear, die voor zijn eigenaar een mooie verjaardagstaart gaat bakken. 

Deze game is overduidelijk bedoeld voor kinderen, en vergelijkbaar met Putt-Putt en Freddy Fish games. Toch vond ik deze game zelf wel een beetje creepy toen ik het als kind speelde. Het idee dat ‘s nachts al je knuffels en speelgoed tot leven komen en hun eigen leven gaan leiden vond ik vreemd. Het voelde ergens als een soort koortsdroom.

Heroes of Might and Magic II

“Ridders van Macht en Magie”, dat was de naam van deze game toen ik mijn vader als klein kind vroeg hoe dat spel met die ridders en kastelen heette. Alleen al het hoofdmenu vond ik als kind fantastisch om naar te kijken. Door deze game wilde ik vroeger het liefst een ridder worden en altijd rondlopen in een fancy armor. Een paar vrienden uit mijn klas hadden deze game ook en ik kan me nog vele middagen herinneren dat dit werd gespeeld. Helemaal leuk werd het toen mijn broer me vertelde dat je een zwarte draak in je leger kon spawnen door simpelweg 32167 in te tikken 🙂 

Op het moment speel ik heel veel Total War: Warhammer 2, deze game heeft eigenlijk ook heel veel weg van de oudere Heroes of Might and Magic games. Een deel van de game speelt zich af op de campaign map, waar je verschillende legers bestuurd en settlements kan upgraden. De battles vinden plaats op een aparte map waarin je met de verschillende units in je leger de tegenstander aanvalt. 

Ten slotte wil ik nog even Fable: The Lost Chapters kort benoemen, dit is namelijk de eerste game die ik van mijn eigen geld heb gekocht. Nadat ik een stuk over Fable van Jan Meijroos in de PU las was ik verkocht, het idee dat je character zich vormt aan de hand van jouw morele keuzes leek me super vet. Ik had destijds niks van de hype/beloftes rondom de game meegekregen dus ik ging er helemaal blanco in en het was voor mij een onvergetelijke ervaring.

Maar genoeg over mijn eerste games, ik ben eigenlijk heel benieuwd naar hoe jullie allemaal met gamen zijn begonnen!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4.2/5 volgens 13 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
20 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
MelvinChowder
MelvinChowder
2 jaren geleden

Crash Team Racing of Spyro 2 voor de PS1, kan het mij niet goed meer herhinneren maar had ze geloof ik tegelijk!

adutchman
adutchman
2 jaren geleden

Ik ben op de Commodore 64 (Airwolf, Zaxxon en Dragon’s lair) en tegelijkertijd op de ColecoVision (Frogger, Donkey Kong en Mouse Trap) begonnen. Was een mooie tijd en ik wist niet wat ik zag toen ik Nintendo 8-bit kreeg samen Super Mario Bros. Sinds die game samen met Metroid en Kid Icarus mag ik mezelf wel een gamer noemen.

Don Carpaccio
Don Carpaccio
2 jaren geleden

Squarex (1996) op de Windows 95!

https://youtu.be/242-gUOzEuA

HanTheMan
2 jaren geleden

Ook ik ben op de Commodore 64 begonnen met Popeye: https://www.youtube.com/watch?v=rCwGxOTfUXM
En nog zeker een aantal anderen: Snoopy, Zeppelin, Blue Max etc.

Luigi1985
2 jaren geleden

Voor mij begon t bij klasgenootjes thuis achter de Commodore 64. De herinnering daaraan is heel vaag, dus echt geen idee welke game.

Mijn allereerste game die ik zelf kreeg was Super Mario Bros. 3, wat sommigen van jullie vast al wisten, omdat ik het al vaker heb gezegd. Aan die game heb ik zoveel fijne herinneringen. Kan het eigenlijk niet eens goed omschrijven wat die herinneringen zijn. Ja, de eerste keer naar W2, de fluitjes, het level met al die buizen waar je super veel levens kan halen en bijvoorbeeld W4 waarin alles reusachtig was. Maar eigenlijk is het vooral een prettig gevoel dat ik heb als ik aan die game denk. Dat is ook ongeveer de enige game die me vader ooit speelde (die kwam nooit verder dan w1-4 of het eerste fort, want die had geen geduld en bewoog met z’n hele lichaam mee bij een sprong.

Michael-Raymond-Clayton
2 jaren geleden

https://youtu.be/J3QKdt1Lvn4

Letterlijk deze. En daarna pas de Commodore 64, gevolgd door de Gameboy, de Lynx etc.

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door Michael-Raymond-Clayton
edwinkox
2 jaren geleden

(165) Manic Miner Walkthrough, ZX Spectrum – YouTube

Mijn eerste game was Manic Miner op Zx Spectrum en later uren besteed aan Enemy Territory.

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door edwinkox
Raziel
Raziel
2 jaren geleden

Pfff.. Dat is wel lang geleden. Mijn eerste game ervaring was met Game&Watch. Had er een paar van toendertijd.
Daarna de Commodor 64.

Gourami
Gourami
2 jaren geleden

Pff ik weet dat echt niet meer weet wel dat het op de atari 2600 was en ik weet niet meer of nou pitfall of winter games mijn eerste game was. Eigenlijk vanaf de NES tijdperk 87 of 88 kan ik het me pas beter herinneren.

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door Gourami
Dokter Caspari
2 jaren geleden

Volgens mij was dit Prince of Persia op de Pentium van mijn oom. Hij moest dan het zwaard halen, dat lukte mij nooit 😉

Mijn eerste zelfgekochte game was denk ik Keen 6 op diskette.

SugarDaddy
SugarDaddy
2 jaren geleden

Mn broer had een snes gekregen en mn eerste spel die ik speelde was super street fighter 2. Sindsdien nooit gestopt met vechtspelletjes spelen.

Moet wel eerlijk zijn destijds riep je een vriend of familielid over om te komen spelen of je bracht je computer of console om samen LAN te spelen. Mis wel de tijden.

Rainking
2 jaren geleden
Antwoord aan  SugarDaddy

Yesss!!! Cammy4Life!

Cuberd
Cuberd
2 jaren geleden

Mijn eerste game was Super Mario Bros. Op de NES een vriendje uit de buurt ziens die bij andere gespeeld op SNES en PlayStation. Na krantenwijk lopen kon ik mijn eigen console kopen de N64 met Banjo-Kazooie dit voelde meer als mijn eerste game. Al was het niet echt zo.

xevulutionx
xevulutionx
2 jaren geleden

Leuke vraag maar voor mij lastiger te beantwoorden dan ik dacht. Wat echt t allereerste was dat ik speelde weet ik niet meer. Maar het begin was op de Commodore64 van mn broer. Speelde daar een rambogame op en rolstoelvoetbal (ja echt). Al snel kwam er voor mij toen een atari2600 in huis waar ik verknocht was aan een atletiek game, ik denk dat t dacathlon was. Dat was mn eerste game-eigendom.

Raziel
Raziel
2 jaren geleden
Antwoord aan  xevulutionx

Haha, de Rambo game. Fantastisch! Kwam nooit verder dan het kamp in het begin.. En maar blijven proberen.

SamuraiPizzaCat
2 jaren geleden

Wat een ouwe lullen hier allemaal! Including myself 😉

Mijn allereerste game kreeg ik van mijn oom, een dedicated Pong ding met 2 controllers met een draaiknop. Op een kleine zwart wit TV.

Kort daarop kreeg ik Mario’s Cement Factory tabletop van Mijn oma.

Mijn eerste echte console game was Super Mario Bros 1 op de NES. En vanaf de NES heb ik nooit meer zonder een console gezeten 🙂

51C937F1-7DD2-42B3-A97F-3A83468CA17E.jpeg
-it-
-it-
2 jaren geleden

Dat is bijna zeker dangerous dave van John Romero himself:

Dangerous Dave gameplay (PC Game, 1990) – YouTube

Daarna veel NES games en PC zoals prince of persia, Keen, eigenlijk alle Apogee games wel.

SmartTies
SmartTies
2 jaren geleden

Towering Rescue van Gakken toen ik 3 jaar was in 1981. Zo’n LCD game zoals Nintendo’s Game & Watch. M’n oudere neef had er 1 en ik was meteen verslaafd toen ik er even mee aan de haal mocht. Daarna meteen 1 voor m’n verjaardag gekregen.

Console game moet 1 van de volgende Atari 2600 games geweest zijn;
Smurfs
Asteroids
Moon Patrol

De eerste console in huis was er 1 van Audio Sonic http://computermuseum.50megs.com/images/collection/as-pp900-box.jpg
Daar moesten zelfs batterijen in en je had alleen 6 ingebouwde games en een bruut geweer die nu nooit meer verkocht zou mogen worden.

De eerste console waarbij je daadwerkelijk games kon verwisselen was de Atari 2600

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door SmartTies
Mister Frowdo
2 jaren geleden

Mario Kart: Super Circuit voor de Game Boy Advance! 🙂

DeVisser
DeVisser
2 jaren geleden

1e game spyro 1 op de ps1 ,met die groene versteende draken. Wat lijkt dat al lang geleden Engelstalige games zonder het te kunnen verstaan of lezen.

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door DeVisser

Iemand zin in Psychonauts 2?

Switch Online nieuwe SNES games – Juli