in

Wees een beetje lief voor elkaar!


Wees een beetje lief voor elkaar

De situatie
Het is al zo’n klotedag. Toen je opstond, sliep heel Nederland nog en moest jij in de pokkeregen naar het station. De batterijen van je smartphone zijn niet goed opgeladen. Dit betekent dat je zometeen nog veertig minuten naar weilanden mag staren. Tot overmaat van ramp klinkt de stem van je moeder nog na in je hoofd. Zij vindt toch echt dat je op bezoek moet gaan bij haar ouders. Vind jij het dan gek dat de zoveelste liefdesbetuiging aan Nintendo van Hendrik96a je dan even gigantisch de strot uitkomt? Op de laatste twee procenten van je batterij ram je enthousiast en wellicht een beetje sadistisch op je toetsenbord dat Hendrik zich eens moet laten onderzoeken, aangezien een gebrek aan objectiviteit en de voorliefde voor kleuren hem toch echt wel gelijk stelt aan een kind. Een knipperende batterij, gevolgd door een zwart scherm.

Mede IG-ers, ik erger mij aan ons gedrag onder nieuwsartikelen en recensies. Ergens heb ik het idee dat dit de afgelopen jaren alleen maar erger wordt en er structureel twee kampen ontstaan. Aan de ene kant, zij die vinden dat de ander teveel de fanboy uithangt. Het liefst willen zij als eerste een artikel in om, nog voor de fanboy zelf aantreedt, alvast aan te kaarten dat HarryBollekop20 hier wel weer een hele eenzijdige mening over zou hebben. Waarop HarryBollekop20 later in de tegenaanval reageert met de melding dat StevendeRukker992 zelf een eenzijdig bestaan heeft als hij dit niet snapt.

Mag ik mijn vinger belerend omhoog steken en met spetters uit mijn bek roepen: “HEY KAPPEN NOU, STELLETJE KLEUTERS!”.

Aan de aanvaller
Waarom heb je het nodig om iemand die je enkel digitaal kent, de grond in te drukken? Waarom moet iemand zijn passie misgunt worden? Als ik het leuk vindt om de hele dag tetris te spelen en blij wordt van elke aankondiging die ook maar iets met Tetris te maken heeft, laat mij dan. Ja, dan weet jij dat er onder elk artikel wat over Tetris gaat een reactie van mij staat, prima toch? Of.. waarom doe ik er minder toe als ik alleen maar Call of Duty en Fifa speel? Mag ik dan geen mening meer hebben over de nieuwe Doom Eternal? Is het dan zo erg dat ik geen Switch aanschaf omdat Fifa daar niet lekker op speelt? Dat is dan gewoon wie ik ben.

Een reactie die door jou in een opwelling geschreven is, heeft soms meer impact dan je denkt. Jij kan/mag wel vinden dat de ander tegen een stootje moet kunnen en dat het er bij hoort, toch is niet altijd bekend hoe de ander dit thuis achter zijn scherm leest. Jij als aardige en sociale jongen die je vast bent, tikt hele onaardige dingen. Zo kan de persoon die ogenschijnlijk stoer hierop reageert wellicht met buikpijn achter zijn toetsenbord zitten. Is het kleinzielig als iemand besluit zich af te melden bij een forum omdat deze zich ‘gepest’ voelt of is het ‘triest’ als iemand sociaal wat onbeholpen is en een usergroep beschouwt als vriendenkring? Als je dat al vindt, wees dan blij dat het bij jou niet aan de orde is en laat die ander in zijn waarde. Uiteraard tot op zekere hoogte, soms is niet reageren of ergens op ingaan de betere optie.

Aan de aangevallen persoon
Olie en vuur? Ken je dat principe? Gooi ze bij elkaar en de ‘flamewar’ is aan. De ander mag niet van jou verwachten dat jij opeens anders gaat denken over je favoriete game en/of gameserie. Jij hebt recht op jouw mening en passie. Maar let ook op dat jij niet van de ander kan verwachten dat hij opeens anders over jou gaat denken. Niet iedereen hoeft elkaar te liggen. Als je al het gevoel hebt dat je in een hoekje wordt gedrukt, geeft terugschreeuwen alleen maar meer munitie. Sterker nog, voor je het weet, heb jij het gedaan. Zoek niet steeds die discussie op die al honderd keer gevoerd is ook word je daar weer toe uitgelokt. Ook daar ligt een verantwoordelijkheid. Reageer op hen die even enthousiast zijn en/of die je mening delen of op hen waarmee je graag een discussie aangaat en laat de schreeuwerds lekker links liggen. Ja, dit vergt even wat rust en reflectie dus zet je scherm ook rustig even uit en probeer niet altijd direct te reageren.

Want ook door jou is het soms lastig om nog een comment te zien die wel inhoudelijk over het artikel gaat. Daarnaast heeft iemand moeite gedaan om een artikel of recensie te plaatsen en wordt deze moeite volledig gekaapt door jullie niet aflatende strijd in de comments. Ja, er wordt misschien wel beweerd dat jij een eenzijdige triestkop bent en dat raakt je. Het raakt mij ook als ik dit lees, terwijl het niet eens over mij gaat. Misschien is de beste tegenaanval dan wel om er niet inhoudelijk op in te gaan. De enige aan wie andere members zich dan nog ergeren is de aanvaller.

Mijn mening
Weet je, ik moest dit even kwijt. De samenleving is al zoveel bezig om elkaar niet te zien en overal wel wat van te vinden. Het verwijt ligt al klaar maar de handreiking blijft achterwege. Dat is trouwens iets waar je mij ook gerust van mag beschuldigen. Ook ik ben in dit artikel een partijtje bezig om verwijten te uiten naar alles wat in mijn ogen niet goed gaat. Het is mijn mening en visie waarover we best met elkaar in gesprek mogen en misschien ook moeten gaan. Zullen we dat alleen niet op de persoon doen en afspreken dat iedereen evenveel recht heeft op een mening, ongeacht alles wat in andere artikelen en recensies besproken is. Dat zou ik fijn vinden.

Wie ik ben? Een member, net als jullie. Met een voorliefde voor games. Die hier komt om te zien welke informatie hij hier kan halen, welke teksten er zijn geschreven door andere members en hoe games beoordeeld worden. Dit delen we toch? Mag ik dan nu alsjeblieft een hallelujah-muziekje? “Laten we dit dan ook vooral blijven delen!”. Amen!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

De Wouter (én stagiairs)-afscheidsstream

De beste games van 2019 volgens Lars Cornelis