in , , ,

Welke console innoveert het meest?

Je kent het wel, de nieuw shooter, de nieuwe third person adventure game, de nieuwe platformer of race game. Als je al een tijdje meedraait zie je steeds dezelfde cyclus en alles lijkt steeds meer op elkaar. Ze zien er mooier uit, spelen soepeler of je voelt opeens iets met je controller gebeuren maar is dat genoeg om weer hetzelfde te spelen?
Ik zet het naast series, een serie gaat over een soort van uniek iets, maar al snel komen de persoonlijke ontwikkelingen tussen Bob en Betty en Henk moet er niets van weten terwijl Ingrid Henk wel ziet zitten en hetzelfde romantische zijplotjes dat al een duizend keer is voorbijgekomen krijgen we weer te zien. Om moedeloos van te worden, of niet?

Xbox, de jongste telg ontwricht de full price game structuur met een abonnementenservice die op dag 1 de nieuwste games belooft. Een gewaagde strategie die ondanks dat een eigen studio in 15 maanden nog niets heeft laten zien de pers toch steeds verbaasd is hoe geweldig deze service is. Zelfs een matige game krijgt het predicaat “toch aardig omdat ie gratis is”.
Qua hardware conservatief maar degelijk en niet een al te afwijkend model en een controller die onveranderd degelijk is. Is degelijk goed of een beetje saai?

PlayStation, oudgediende die steeds opnieuw het wiel lijkt uit te vinden. Hysterisch nieuw jasje, vorm en uiterlijk en altijd weer een controller met iets nieuws erop, is het geen lampje of touchpad dan wel triggers met weerstand.
Qua games hoogstaand en op een enkele uitzondering na veilig en technisch zeer hoogwaardig gemaakt. Een gat in de markt, die third person action adventure game waar miljoenen van genieten met een verhaal dat steeds dieper gaat dan het medium games meestal ziet (op wat indie titels na). Maar is het genoeg?

Nintendo, eigenwijs de grens zoekend tussen console en speelgoed. Ze krijgen beiaarden zwiepend voor de tv of maken een ware transformer die je het ene moment naast je tv schuift en dan weer in de bus kan bespelen.
Grafisch vaak uitgesproken kleurrijk en onnavolgbaar als het om platformers en arcade racers gaat. Het is verf wat er spat want bloed is ver te vinden. Allemaal bekende reeksen maar is er niet meer dan dat van Nintendo zelf?

Zoals je ziet heeft iedere console zijn eigen smoel, kleur, services en games. Maar wat zou jij anders willen zien op jouw favoriete platform, wil je innovatie of meer van hetzelfde en waarom?

Leuke post? Drop een hartje

Score: 1/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
19 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michael-Raymond-Clayton
2 jaren geleden

De komende jaren zal vermoedelijk VR steeds meer mainstream worden. Met die innovatie kunnen we nog lang vooruit. En daarna: hologrammen of iets dergelijks? Maar alleen met meer rekenkracht kan er ook al wel veel leuks. Ik ben benieuwd!

PietS.
PietS.
2 jaren geleden

Ik denk dat VR m.b.t. gaming een gimmick blijft. Leuk voor af en toe, maar het zal nooit zo groot worden als bv. voor de TV zitten met een controller in je handen. De grote fabrikanten brengen steeds nieuwe versies uit van hun VR-brillen, maar dat is het ook wel. Qua games loopt het hele VR gebeuren lichtjaren achter. Zonder de VR community was VR een stille dood gestorven (lees: nog steeds m.b.t. gaming).

Michael-Raymond-Clayton
2 jaren geleden
Antwoord aan  PietS.

Ik zeg ook niet dat het op korte termijn gaat gebeuren, maar uiteindelijk gaat het toch om de ultieme ervaring/beleving. En het lijkt me niet dat staren naar een schermpje het beste is wat we ons op dat punt kunnen voorstellen. Natuurlijk lachen we ons straks gek om alles wat nu wordt uitgebracht en hoe onhandig en basic dat allemaal is (vergelijk het met hoe we nu aankijken tegen de eerste mobiele telefoons) maar het zou mij verbazen als VR straks NIET de standaard zou zijn. Maar toegegeven, dat kan nog best 15 of 20 jaar duren. En tot die tijd vermaak ik me kostelijk met mijn schermpje. 🙂

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door Michael-Raymond-Clayton
PietS.
PietS.
2 jaren geleden

Ik denk dan eerder dat hologrammen (die je al eerder aanhaalde) de toekomst zijn. Die kun je nog steeds op afstand besturen met je controller (of gewoon met handbewegingen), zonder je compleet af te sluiten van de buitenwereld. Hoe vet is het om zo’n hologrammen apparaat overal neer te kunnen ploffen en dan direct aan de gang te kunnen? Daar zie ik wel wat in!

PietS.
PietS.
2 jaren geleden
Antwoord aan  tielo

Ik denk dat hologrammen weleens bij de standaard game beleving zouden kunnen gaan horen (in de verre toekomst). Als functie ingebouwd in consoles zou dat natuurlijk top zijn en dan zouden ook de grote games dus gewoon beschikbaar zijn. M.b.t. tot VR: Je houdt ervan of niet. Ik snap dat mensen er enthousiast van worden, maar voor mij is het echt zo’n ‘leuk voor 3 uur, maar daarna weer de kast in’ ding.

LosPilotas
LosPilotas
2 jaren geleden
Antwoord aan  PietS.

VR is momenteel razend populair, ik zelf heb de psvr gehad, dan verkocht en een Oculus Quest 2 gekocht, omdat pc VR mij meer aansprak. Dus doe ik het dagelijks, online potjes met vrienden op onward of population one, af en toe een potje VR poker, Enzo. VR is echt supervet, en nu met de Oculus pro op komst en wss de volgende valve index en psvr 2, zie ik het allemaal goedkomen met VR.

PietS.
PietS.
2 jaren geleden
Antwoord aan  LosPilotas

Razend populair maar het kan qua verkoopcijfers en beschikbare games niet tippen aan consoles. Ik heb VR ook geprobeerd en vind het ook cool, maar dan voor een uurke of 2 Ă  3.

Verder noem je nu zo’n beetje alle fabrikanten die zich bezig houden met VR, dus zo groot is het allemaal niet. Maar goed… Ieder z’n ding hoor! Jij vind het vet en ik vind het een gimmick.

LosPilotas
LosPilotas
2 jaren geleden
Antwoord aan  PietS.

Een gimmick is het totaal niet, VR is bezig met een enorme opmars, en is echt de toekomst voor allerlei zaken. Ook op Gamingvlak is dit echt een game changer. Beeld je in, een botw achtige VR open world game, damn.

PietS.
PietS.
2 jaren geleden
Antwoord aan  LosPilotas

Op het gebied van bv. zorg kan ik het me zeker indenken, maar op het gebied van gaming… niet echt. Maar we gaan het zien! Ik hoop voor de liefhebbers dat VR m.b.t. gaming groots wordt (en dus niet zomaar een gimmick).

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door PietS.
Mr. Grand
Mr. Grand
2 jaren geleden

Moet je bij Playstation niet de Playstation VR vergeten.
Is de enige console waar je VR games op kan spelen!

ennodg
2 jaren geleden

Laat ik vooropstellen dat ik uit het PlayStation kamp kom, maar er eigenlijk niet echt een winnaar is op dit moment (in mijn mening). Zoals je ook al aangeeft heeft ieder platform zo zijn eigen manier om innovatief te zijn. Is het niet PlayStation die met een nieuwe controller ervaring komt en innovatief met hun exclusive titels, dan Xbox wel met GamePass of Nintendo die wel veel veilige games uitbrengt maar dan zo nu en dan toch open wereld Zelda of de onlangs aangekondigde Pokémon.

Ik hoop dat de fabrikanten juist blijven innoveren om de lat steeds te verschuiven, dit is alleen maar in het voordeel van de consument! (en kunnen wij bij inside/gamer/pu er nieuws over blijven maken :P)

Luigi1985
2 jaren geleden

Leuk stukkie Tielo! Wie innoveert t meest? Goede. Ik vind dat Nintendo wel het meest probeert (al dan niet succesvol), maar toch blijf ik er bijna altijd iets naast kopen (een Playstation).

Vaak voelen de console innovaties aan als een gimmick en blijkt t achteraf dat de ouderwetse manier eigenlijk gewoon fijner was. Zoals met de Wii (leuk eventjes maar knoppen werken toch beter).

Ik heb liever dat ze de boel een beetje fine tunen, zoals Sony met de triggers en bijv Nintendo door de echte hybride console te maken. Innovatie in games vind ik het leukst.

PietS.
PietS.
2 jaren geleden

Ik denk dat alle 3 de consoles op verschillende gebieden innoveren.

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door PietS.
xevulutionx
xevulutionx
2 jaren geleden

Allemachtig het is iig duidelijk waar jouw voorkeur niet ligt haha…

Zoals het hier staat bij het xbox stukje: “Een gewaagde strategie die ondanks dat een eigen studio in 15 maanden nog niets heeft laten zien de pers toch steeds verbaasd is hoe geweldig deze service is. Zelfs een matige game krijgt het predicaat “toch aardig omdat ie gratis is”.” kan best een kern van waarheid inzitten maar zo kun sarcastisch kun je die 2 andere ook aanpakken. Naar mijn mening dan he.

Als ik er ondanks mijn xbox voorkeur objectief naar kijk zouden de innovatie punten qua hardware overigens ook naar mijn idee niet naar MS gaan. Nintendo doet sowieso iets geheel anders en Sony heeft fijne functies toegevoegd aan de controller die ik in iets andere vorm graag ook naar Xbox zou zien komen. MS innoveert dan meer op service al zou ik het stuk niet zo negatief aanhalen als zeer tevreden gebruiker ervan.

Snuivert
Snuivert
2 jaren geleden

Tja het ligt er maar aan hoe je het bekijkt, wat je voorkeur is. Als je echt om niks anders dan graphics upgrades geeft, dan is de Xbox waarschijnlijk je meest favoriete ‘innovatie’. Bij PS hebben ze er 25 jaar over gedaan om eens een wat verfijndere controller te brengen en als de ietwat gimmicky triggers je bevallen, dan vind je dat mogelijk meer de moeite dan de iets betere Xbox-graphics. Bij Nintendo hebben ze op papier het meest innovatieve concept door de console letterlijk portable te maken, maar dat gaat dan weer deels ten koste van eerder genoemde grafische kracht.

Voor mij persoonlijk is een pc + Switch tot nu toe een ideaal combo. Wss weer een PS erbij als die exclusives niet op pc komen en wanneer er een mooi lijstje beschikbaar is.

Yakuza: Like A Dragon is nu beschikbaar voor PlayStation 5

PlayStation traag? Reconstrueer je database!