in

WRC 8 Review – Dichtbij de koppositie


Eerlijk gezegd zijn we niet consequent dolenthousiast geweest over de rallygames die de officiële WRC-reeks de laatste jaren heeft voortgebracht. De inspanningen van Italiaanse ontwikkelaar Milestone leverden maar enkele vermakelijke momenten op en sinds het Franse Kylotonn het stokje overnam met WRC 5, ontsteeg de franchise ook slechts bij vlagen de middelmatigheid. Daarom is het zo bemoedigend om te zien dan de aanpak voor WRC 8 z’n vruchten heeft afgeworpen – door het afgelopen jaar géén nieuwe editie te maken.

Dirt

Officieel wereldkampioenschap

Vanaf de eerste speelminuut maakt WRC 8 duidelijk dat dit een game van nieuw niveau is. De huisstijl van het officiële wereldkampioenschap rally is sterker dan ooit vertegenwoordigd en de spelmenu’s bieden diepgang waar zelfs een enigszins serieuze schietgame een puntje aan kan zuigen. Belangrijker nog: wanneer je voor het eerst achter het virtuele stuur kruipt, klopt het gevoel behoorlijk goed. De auto’s laten zich responsief besturen en zijn – met alle hulpmiddelen uit – uitdagende bommen op wielen om zich enigszins gecontroleerd te laten beteugelen. We kunnen zelfs vaststellen dat WRC 8 simpretenties heeft, al weet de game die belofte niet volledig waar te maken door gebrek aan échte diepgang in de physics en het daaruit resulterende rijgedrag.

Wél hebben we te maken met een fijne carrièrestand, waarin je als rallycoureur tussen de WK-rondes door zelf je kalender mag indelen met trainingsmogelijkheden, wedstrijden in historische auto’s en speciale uitdagingen. Ook het managen van je eigen crew speelt hierin een rol, evenals het upgraden van allerhande vaardigheden en factoren, zoals de effectiviteit van banden of de snelheid waarmee je ervaringspunten verdient. Alles is van invloed op het succes dat jij achter het stuur boekt, waarmee WRC 8 op een leuke manier leentjebuur speelt bij ‘strategieracegames’ zoals Motorsport Manager. Alles om in-game je targets te halen, anders kun je binnen de kortste keren zonder stoeltje zitten.

Wie liever zonder poespas deelneemt aan het wereldkampioenschap rally, kan er ook voor kiezen om het hele seizoen te doorlopen zonder al dat veredelde papierwerk. Daarnaast zijn er natuurlijk genoeg mogelijkheden om losse ritjes te maken, evenals online racen (ook in de actieve e-sportladder die al enkele jaren gaande is in het WRC) en zelfs een splitscreenmodus

Content om mee te crossen

De WRC-licentie garandeert dat deze game vol zit met alle actuele automodellen en relevante crews, al bevat de game ditmaal ook weer een handvol historische rallywagens. Des te indrukwekkender is de lading van bijna honderd verschillende klassementsproeven, verspreid over alle WK-rally’s op de actuele kalender, waardoor de variëteit van het echte kampioenschap sterk is vastgelegd. Daarnaast hebben de ontwikkelaars een verrassend fors open gebied toegevoegd, waarin je tal van trainingsoefeningen kunt afleggen of gewoon naar hartenlust kunt rondcrossen.

De spreekwoordelijke kersen op de taart zijn de wisselende omstandigheden waarin je komt te rijden. Je rallyt niet alleen dag nacht, maar vooral ook door weer en wind, waarbij tijdens dezelfde proef plots een buitje kan vallen of het weer kan opklaren. Wel duwt de game deze feature iets té veel in je gezicht: al in één van de eerste carrièreopdrachten dien je een gehavende auto in een hevige onweersbui snel genoeg langs een ravijn te loodsen, wat simpelweg too much is. Desondanks een gave noviteit voor de reeks.

Dirt

En tóch is WRC 8 niet dé nieuwe topper. Ondanks de lading content en features schiet de game net tekort wat betreft de algehele beleving en afwerking. Audiovisueel is het namelijk geen hoogvlieger, met ietwat fletse graphics en een gebrek aan details in de audio. In de onvermijdelijke vergelijking met huidige rallykoning DiRT Rally 2.0 komt WRC 8 net tekort wat betreft de stabiliteit van de beeldverversing, maar ook op het gebied van diepgaand rijgedrag. Desalniettemin is dit zonder meer de beste officiële WRC-game die we in vele jaren gespeeld hebben. Om meer hadden we niet echt kunnen vragen, gezien de duidelijk genomen moeite die al in WRC 8 is gestoken. Het extra ontwikkelingsjaar is namelijk zeer goed te merken.

WRC 8 is getest op PlayStation 4 en nu verkrijgbaar, tevens op PlayStation 4, Xbox One en pc. In november verschijnt de game voor Nintendo Switch.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Scoor gratis in-game-loot met deze Borderlands 3-truc

Check hier de gezichten van alle Oranje-spelers in PES2020