Na zorgvuldige analyse van de trailer kunnen we niet anders tot de volgende wilde voorspellingen komen. Hier zijn ze alle drie, in geen bijzondere volgorde en ongetwijfeld allemaal helemaal waar tot het tegendeel bewezen is:
De Xbox Series X is de eerste console ooit waarbij je de hardware kan upgraden
We laten dit bommetje maar meteen vallen. Veel mensen denken dat de ‘Series X’ uit verschillende modellen zal bestaan. Om specifiek te zijn: een instapmodel en een high-end model die bij de lancering tegelijk beschikbaar zullen zijn. Geen vreemde gedachte, maar gezien het feit dat andere consolefabrikanten waarschijnlijk ook met meerdere modellen komen, al dan niet later in de levenscyclus, gaat Microsoft zich hier niet mee onderscheiden.
Laten we een stapje terug nemen een op het design focussen. Waarom heeft Microsoft nu een toren gebouwd in plaats van een doos? En waarom mogen we de achterkant niet zien? Het antwoord is simpel: de hardware is verwisselbaar en de sleutel daartoe zit op de achterkant van de console. We weten nog niet of er een aantal sleuven verborgen zitten of een hendeltje waarmee de behuizing kan worden geopend, maar op deze manier kun je nieuwe hardware kan installeren. En omdat de verschillende onderdelen (CPU, harde schijf, videokaart) allemaal boven elkaar gemonteerd worden, zijn ze makkelijk verwisselbaar.
Maar hoe dan? hoor ik je denken. We nemen een klein zijstapje naar een ander Microsoft-product: de Surface Hub. De tweede generatie van dit aanraakscherm dat kan videobellen is onlangs aangekondigd en kent twee uitvoeringen. Nou ja, eigenlijk maar één scherm met een verwisselbare cartridge. Het 2S-model is al beschikbaar, maar kan later met een cartridge naar het 2X-model geüpgraded worden. Deze techniek is prima op de nieuwe Xbox toe te passen. Een nieuwe cartridge en een software-update later staat je Xbox Series X Model 2 klaar voor nóg mooiere games en hogere framerates.
Vanuit financieel oogpunt is dit natuurlijk een briljante zet. Ontwikkelaars kunnen langer doorontwikkelen op hetzelfde platform, wat minder investering van hun kant vraagt. Microsoft zelf kan zijn winstmarge vergroten door gedurende de levensduur van dit apparaat steeds krachtiger wordende modules te verkopen. En als het basismodel maar prettig genoeg geprijsd is, zijn er misschien zelfs een paar pc-gamers te verleiden om over te stappen naar zo’n mooi zwart doosje….
De Xbox Series X wordt de eerste console die meerdere digitale winkels gaat ondersteunen
Er is nog meer verleiding om over te stappen naar een Xbox als je de volgende wilde voorspelling hoort: naast de Xbox Marketplace kun je straks ook games uit de Steam store en de Epic Games Store op je Series X spelen. Niet meteen natuurlijk, want Microsoft zal de eerste jaren nog actief haar Game Pass-dienst proberen te verkopen. Maar wees gewaarschuwd, de Xbox Marketplace is geen lang leven meer beschoren.
Laten we vooropstellen dat zowel de Xbox Marketplace en de PlayStation Store slechts op één moment het bezoeken waard zijn: wanneer er kortingsacties zijn. Het is bij lancering namelijk nog altijd goedkoper om fysiek een schijfje te bestellen bij een webwinkel. Goed, je moet een dagje wachten, maar het prijsverschil is significant. Dat is ook niet zonder reden. Zowel Microsoft als Sony proberen de relatie met retailers die fysieke games verkopen in stand te houden. Een groot deel van hun omzet is namelijk afhankelijk van deze bedrijven, die samen een groot deel van de gamesverkoop vormen. Daarom zijn de prijzen op Xbox Marketplace en de PlayStation Store ook zo hoog: waren ze een stukje lager dan kocht iedereen zijn games digitaal en zaten retailers zonder inkomsten.
de Xbox Series X kan, als je dat wilt, als volwaardige Alexa- of Google-assistent dienen
Deze partijen hebben die situatie lang in stand gehouden, maar met de nieuwe Xbox is daar geen noodzaak meer toe. De hardware is krachtig genoeg om games te streamen en de verwachting is dat in de komende jaren je internetverbinding dankzij nieuwe infrastructuren en edge computing snel genoeg is om nagenoeg zonder vertraging in de cloud te gamen. Game Pass wordt gefuseerd met de xCloud-dienst en zo kan je ineens een hele leuke bibliotheek aan games streamen voor een relatief laag bedrag per maand. Hiermee komt het marktaandeel van de gamers dat nog fysieke discs koopt zo laag te liggen dat de prijzen ook online naar beneden kunnen.
Ga je dan nog je eigen virtuele winkel openhouden? Welnee joh! Nodig Steam en Epic uit om games te verkopen op jouw platform voor alle gamers die een game nog echt óp hun eigen console willen draaien. Beide partijen krijgen zo een groter publiek, terwijl Microsoft niet alleen een aardig deel van de verkoopprijs opstrijkt, maar ook nog eens bespaart op het onderhouden van een eigen winkel. En om het helemaal af te maken: al deze zaken leveren een vaste stroom aan inkomsten op, die voor een stabielere omzet zullen zorgen. Zelfs wanneer er een mager gamejaar voorbijkomt, blijven de abonnementjes onverminderd geld binnen brengen. Je kan toch niet zonder? Ka-ching!
De Xbox Series X is je nieuwe Alexa of Google Assistant
Het voelt toch wel futuristisch, zo’n microfoontje ergens in je woonkamer. Met een simpele ‘Hé Google’ kan je alles in je huis aansturen. Sterker nog, je kan tijdens de autorit naar huis via je telefoon al opdracht geven om de verwarming in de woonkamer op standje tien te zetten tijdens deze koude dagen. Toch is nog lang niet iedereen overtuigd dat een microfoon in je huiskamer een goed idee is. Maar wat als je dit nou eens vrijblijvend kon proberen zonder er extra geld voor uit te geven? Bingo!
Je voelt hem al aan komen: de Xbox Series X kan, als je dat wilt, als volwaardige Alexa- of Google-assistent dienen. Waar dacht je dan dat dat groene lichtje op de bovenkant voor was? Zoals we zagen met de stembediening op de Xbox One is het bedrijf prima in staat om stemcommando’s om te zetten in acties. Een samenwerkingsverband met Amazon of Google is dan ook een win-win situatie voor beide bedrijven, beide bedrijven ondersteunen de Xbox One immers al. Microsoft ontvangt een klein bedrag van deze bedrijven als een gebruiker deze functionaliteit activeert en maakt haar console het hart van je woonkamer of huis. Amazon of Google krijgt in elk huis waar een Xbox Series X staat er dus een potentiele gebruiker bij. Heb je al een Alexa of Google-assistent? Mooi! Dan kan je die toch in je slaapkamer zetten zodat je ’s ochtends het koffieapparaat vanuit je bed kan starten?
Natuurlijk doen Amazon en Google dit niet omdat ze verwachten dat iedereen dit gaat gebruiken. De echte waarde zit hem in het product dat ze ervoor terugkopen: jou. Al zou maar maar tien procent van de Series X-bezitters deze functie activeren, dan nog krijgen de techreuzen gigantische hoeveelheden informatie binnen van honderdduizenden huishoudens. Welke merken producten heb je in huis? Hoe vaak gebruik je ze? Waar zoek je naar via de virtuele assistent? Al dat soort zaken wordt gebruikt om profielen te maken van (groepen) mensen, om zodoende advertenties beter af te stemmen op specifieke gebruikers. Zeiden we al ‘bingo’?
Natuurlijk is het te vroeg om te zeggen of deze voorspellingen enige kern van waarheid bevatten. Microsoft zal op zijn vroegst pas rond de zomer van 2020 meer concrete informatie loslaten over haar nieuwste telg in de Xbox-familie. En wie weet? Misschien is het wel een doodsaaie console die het liefst fysieke discs eet en je met een licht aangepaste controller Call of Duty nummertje 312 voorschotelt. Het is echter veel waarschijnlijker dat Microsoft in een nieuwe ronde van de console wars gaat proberen om de concurrentie compleet te overrompelen na de soms teleurstellende jaren die de Xbox One heeft gebracht. En zeg nou zelf: zo gek klinkt het allemaal nog niet.