in

Yakuza Kiwami 2 review – Een nieuwe standaard voor de reeks


In tegenstelling tot zijn voorgangers (van nu dan) is Kiwami 2 persoonlijker. De vele personages die de revue passeren worden achtervolgd door hun duistere verleden, dat ze vroeg of laat onder ogen moeten zien, en niemand minder dan Kiryu Kazuma is erop aangewezen om ze hierin bij te staan. Hierdoor voelt Kiryu soms wat minder aan als een hoofdrolspeler en meer als een figurant die de onderwereld in wordt getrokken en daarbij een ondersteunende rol speelt. Dat is echter alleen storend als je Yakuza 0 en Kiwami niet hebt gespeeld en meer over de man wilt weten. Indien je daar geen behoefte aan hebt is Kiwami 2 een avontuurlijke rit door de wereld van de yakuza.

Yakuza kiwami 2

Nu is het menens

Na de tragische gebeurtenissen uit Yakuza Kiwami tracht Kiryu het leven als yakuza achter zich te laten. Daarentegen wordt hij een jaar later door de voorzitter van de Tojo clan gevraagd terug te keren. De clan dreigt uit elkaar te vallen en de eervolle Kiryu heeft het niet in zich om de clan de rug toe te keren. Binnen de kortste keren zit hij in het fictieve Kamurocho met alle kopstukken van de clan om de tafel om een onvermijdelijke oorlog met de Omi Alliance af te wenden.

Antagonist Ryuji Goda wil deze plannen uiteraard dwarsbomen en dreigt Kamurocho over te nemen en de Tojo Clan omver te werpen. Waar we veel antagonisten van goedkope emoties kunnen verwijten, is Ryuji Goda een complexe vijand met beweegredenen die naarmate het verhaal vordert langzaam maar zeker aan het licht komen. Dat is de kracht van Kiwami 2: vrijwel alle personages worden fantastisch uitgewerkt en maken een ontwikkeling door die bijdraagt aan de geloofwaardigheid van een verhaal dat meesterlijk is opgebouwd en spelers verrassende plotwendingen voorschotelt.

Yakuza Kiwami 2

Naast het bovenmatig goede verhaal maakt ook de spelwereld diepe indruk. Kamurocho en Sōtenbori zijn gebaseerd op twee bekende districten in Tokio en Osaka, respectievelijk Kabukichō en Dōtonbori. In vergelijking met het origineel zijn deze omgevingen in Kiwami 2 nog levendiger en is er nog meer te doen. Arcadehallen, karaokebars, cafetaria’s en meer zijn in het spel alomtegenwoordig. Bovendien staat er op vrijwel elke hoek wel iemand die wat hulp kan gebruiken. De zijmissies zijn vaak van korte duur, maar zijn stuk voor stuk van toegevoegde waarde voor de algehele spelervaring.

Het vechtsysteem doet daar nog een schep bovenop. Met een brede scala aan wapens en objecten die je tijdens gevechten kunt oppikken kun je gevechten zo afwisselend maken als je maar wilt. De ene keer sla je vijanden in elkaar met een fiets, terwijl je de andere keer letterlijk een stok in het zitvlak van je tegenstander ramt. Niets is te gek in Yakuza Kiwami 2. Het gebruik van de nieuwe Dragon-engine uit Yakuza 6 was dan ook een slimme zet van de ontwikkelaar. Helaas duiken daarmee een aantal mankementen van de engine ook in Kiwami 2 op. Zo zien animaties er redelijk verouderd uit en vloeien cutscenes vrijwel nooit naadloos over in gevechten.

Yakuza Kiwami 2

Gekkigheid alom

Naast de hoofdverhaallijn is er een verhaallijn weggelegd voor antiheld Goro Majima. Zijn verschijning kan voor sommige spelers de nodige vraagtekens oproepen en met de toevoeging van de zijmissie ‘The Truth of Goro Majima ’ wordt meteen een hoop duidelijk. Het verhaal van Majima speelt zich af tussen Yakuza Kiwami en Yakuza Kiwami 2 en is van korte duur, maar weet het krankzinnige personage op voortreffelijke wijze neer te zetten.

Aan het einde de rit hebben we een ondergrondse stad onveilig gemaakt, korte metten gemaakt met maar liefst twee tijgers, brute gevechten gevoerd op de snelweg, Virtua Fighter in een arcadehal gespeeld, dronken door de straten van Kamurocho en Sōtenbori gewandeld en nog veel meer van dat soort gekkigheid.

Yakuza Kiwami 2

Daar zit de kern van wat Yakuza Kiwami 2 het beste deel in de reeks maakt. Door de opzet van het verhaal lijken de korte zijmissies in hun kleinigheid toch van groot belang te zijn, terwijl absurde activiteiten je om de oren vliegen tijdens hoofdmissies. Yakuza Kiwami 2 geeft spelers een impressie van de Japanse onderwereld en is tegelijkertijd een eerbetoon aan het land van de rijzende zon.

Helaas staat Yakuza 3, 4 en 5 niet dezelfde luxe behandeling te wachten als Kiwami 2. Spijtig, want het spel legt de lat zodanig hoog dat drie achtereenvolgende remakes van inmiddels verouderde games wellicht het verwachtingspatroon van nieuwe fans ontregelt. Desalniettemin zullen spelers met Yakuza Kiwami 2 hun handen vol hebben aan een meeslepend avontuur.

Yakuza Kiwami 2 is nu beschikbaar voor PlayStation 4. Voor deze recensie is de game getest op een PlayStation 4 Slim.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 3/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Animal Crossing’s K.K. Slider zingt cover van populaire liedjes

Pokémon Go heeft Zes nieuwe shiny Johto-Pokémon