in

Zo jaag je als een pro in Red Dead Redemption 2


Red Dead Redemption 2

Waarom jagen?

Hoewel het – op enkele verhaalmissies na – niet verplicht is om op dieren te jagen in Red Dead Redemption 2, is het wel aan te raden om je hier in te verdiepen. Het levert je behoorlijk wat voordelen op tijdens de game en het is als je de fijne kneepjes onder de knie hebt ook nog eens leuk en uitdagend.

Je kunt met neergeschoten wild behoorlijk wat dingen doen. Je kunt een dier villen en de verschillende onderdelen van dieren gebruiken om jezelf en je kamp te voeden, wapens of andere items te maken, kleding te maken en je kamp uit te breiden. Je kunt huiden en etenswaren verkopen bij slagers en winkels. Door onderdelen van dieren naar Pearson (het slagersmesicoontje in het kamp) te brengen boost je niet alleen het moraal van het kamp, je houdt er zelf ook wat aan over, zoals je hieronder kunt lezen.

Red Dead Redemption 2

Pearson en het belang van drie sterren-huiden

Pearson (nogmaals: aangegeven met het slagersmesicoontje in je kamp) kan na het ontgrendelen van lederbewerking (via een missie in hoofdstuk twee) allerlei verbeteringen voor je uitrusting en het kamp maken. Het gaat onder andere om een grotere inventory om nog meer items en elementen van dieren op te slaan, maar ook uiterlijke verbeteringen voor het kamp, van sfeervolle kleden op de grond tot angstaanjagende doodshoofden bovenop tenten.

Het werkt zo: jij jaagt op dieren en neemt de dierenhuiden mee terug naar het kamp, waar je ze inlevert bij Pearson. Je hoeft de huiden daarvoor niet van je paard af te halen; je paard in je kamp hebben staan is genoeg. Vervolgens kun je in het craft-menu bekijken wat Pearson allemaal met die huiden kan maken.

Er is één grote maar: de huiden moeten wel in perfecte conditie zijn. Dat betekent drie sterren. En dat soort huiden zien te krijgen is zo simpel nog niet. We gaan het hieronder uitleggen.

Red Dead Redemption 2

Zo krijg je drie sterren-huiden

Elk dier heeft een eigen kwaliteitsrating, van één tot drie sterren, waarbij drie sterren het beste is. Deze drie sterren-dieren heb je nodig voor hun huid, die je kunt inleveren bij Pearson om zo allerlei spullen te craften. Je kunt de rating van dieren bekijken van dichtbij. Richt je je op een dier, dan staat er dat je op een knop kan drukken voor het analyseren, daarna zul je de rating te zien krijgen. Van een afstandje – zodat de dieren niet wegrennen – kun je je verrekijker gebruiken. Als je eenmaal een dier hebt geanalyseerd, kun je het dier ook een korte poos tracken, zodat je het niet uit het oog verliest.

Heb je een dier met drie sterren gevonden, dan kan het jagen beginnen. Daarbij is het belangrijk om je te beseffen dat als je een dier met kogels of pijlen doorzeeft, de kwaliteit van de huid achteruit gaat.

Dat moet je dus koste wat het kost voorkomen. Elk dier heeft zwakke plekken op het lichaam waar je met een goed gemikt schot hem in één keer mee kunt doden. Je moet er door schade en schande achter komen welke plekken dat zijn, maar logisch nadenken helpt: de hersenen, maag of longen zijn goede plekken om een dier te raken. In hoofdstuk vijf ontgrendel je via de missie Goodbye, Dear Friend rank 5 voor je Dead Eye, waardoor tijdens het activeren van de Dead Eye de zwakke plekken van een dier automatisch met rood worden aangegeven. Wel zo handig!

Daarnaast is het wapen en het type ammunitie dat je gebruikt ook belangrijk. Gebruik voor kleine dieren kleine pistolen en pijl en boog, en voor de grotere dieren rifles – als het kan een jachtgeweer speciaal voor het schieten op dieren, zoals de Varmint Rifle. Ook het type ammunitie is van belang: zo kun je in winkels speciale pijlen voor klein wild (zoals eekhoorns en konijnen) of kogels specifiek voor het jagen op wild kopen. Je kunt veel van deze ammunitie ook zelf maken bij een kampvuur.

Tot slot is het ook mogelijk om dieren met je lasso te vangen. Zorg vervolgens dat je in de buurt komt van het dier en dood hem met je mes. Dit zorgt meestal ook voor een ‘clean kill’, waardoor de huid dus van goede kwaliteit blijft.

Heb je eenmaal zo’n drie sterren-huid, plaats het dan op je paard (daar kunnen een aantal huiden, één karkas van een groot dier en een paar karkassen van kleine dieren op) en rij terug naar Pearson om het in te leveren. Overigens ontgrendel je door het maken van een talisman met de huid van een specifiek legendarisch dier de mogelijkheid om dierenhuiden altijd in betere staat te verkrijgen – lees daarover onder het kopje over legendarische dieren meer.

Red Dead Redemption 2

De locaties van dieren

Locaties van de dieren worden op de wereldkaart getekend door op de locaties zelf aanwezig te zijn en de dieren te spotten. Op het midden van de map, genaamd New Hanover, heb je vooral klein wild (konijnen, vogels), herten, buffels en koeien. In het zuidoosten, rondom het moeras, vind je veel krokodillen en reptielen. In de bergen in het noorden en rondom het dorpje Strawberry kun je grote beren en elanden vinden. Je moet hier toch echt vooral zelf mee experimenteren. Met meer dan 70 verschillende diersoorten is er op elke locatie wel genoeg wild te vinden. Logischerwijs vind je meer wild in de wildernis dan in en rondom bewoonde gebieden.

Belangrijk om in de gaten te houden is dat als je materiaal van een dier verkoopt in een regio waar dat dier schaars is, je er 25 procent meer geld voor krijgt. Wanneer je karkassen van dieren waar de huid al van af is gehaald inlevert, levert dat 50 procent minder geld op. Heb je de speciale of ultimate edition van de game, dan ontvang je 10 procent meer verdiensten voor alle dierlijke materialen die je verkoopt.

Red Dead Redemption 2

Andere tips

Overal in de wereld kun je lokaas vinden (of kopen), wat enorm kan helpen bij het jagen. Leg het lokaas neer op een plek waar veel dieren zouden moeten zijn en het trekt de dieren in kwestie aan. Zo hoef je je alleen op een bepaalde plek te richten.

Ook is er Cover Scent Lotion, dat je gebruikt zodat je zelf minder sterk ruikt. Op die manier merken dieren je minder snel op. Je kunt allerlei zelf gevangen vlees ook neerleggen om bepaalde dieren mee aan te trekken.

Als je eenmaal een dier hebt geanalyseerd, kun je het dier ook een korte poos tracken, zodat je het niet uit het oog verliest. Dit tracken werkt niet meer wanneer er een bepaalde afstand tussen het dier en jou zit. Je moet hem dan opnieuw tracken.

Wanneer je richting een dier waar je op jaagt sluipt, is het logischerwijs slimmer om dat gebukt te doen. Dan merkt het dier je minder snel op.

Red Dead Redemption 2

Legendarische dieren

Red Dead Redemption 2 heeft tevens zestien ‘legendary’ dieren. Op de screenshot van de map hieronder kun je ongeveer zien waar deze dieren te vinden zijn. Wanneer je op de plek zelf arriveert, geeft het spel aan dat je in het gebied van zo’n legendarisch dier bent. Zorg dat je binnen de witte cirkel op de map zoekt om hem uiteindelijk te vinden. Vaak is er ook een spoor dat je met de Eagle Eye (aanzetten door op de twee analoge sticks te drukken zonder dat je met een geweer richt) kunt volgen om het dier te vinden.

Deze legendarische dieren zijn sowieso van de beste kwaliteit, hoe je het dier ook doodt. Vaak zijn ze ook behoorlijk uitdagend om te doden, maar je mag het dus met wapens en munitie naar keuze doen – de huidkwaliteit zal er niet minder op worden. Eenmaal gedood komt zo’n legendarisch dier nooit meer terug. Het eerste legendarische dier dat je waarschijnlijk tegenkomt is in hoofdstuk twee, in een missie met Hosea Matthews. Samen met hem ga je op een legendarische beer jagen.

De materialen die van een gedood legendarisch dier afkomen, kun je het beste verkopen bij een trapper. Daar zijn er vier van op de wereldkaart, aangegeven met het ronde icoontje met daarin een pootafdruk van een dier. Hij geeft niet alleen veel geld voor de materialen, hij kan ook allerlei kledij van de materialen maken, wat allerlei voordelen oplevert. Denk aan betere geweerholsters of stoere hoeden met het hoofd van (bijvoorbeeld) een beer.

Mocht je op een of andere manier de materialen van een legendarisch dier niet mee kunnen dragen of verliezen, dan ontvangen de trappers alsnog de belangrijke materialen waarmee je de kledingstukken kunt maken. Geen paniek dus wanneer je al vroeg in de game die legendarische berenhuid hebt en geen idee hebt wat je er mee moet.

Tot slot verzamel je automatisch objecten wanneer je legendarische dieren doodt, waarmee een fence (bijvoorbeeld die op Emerald Ranch) talismannen en trinkets kan maken. Hiermee krijg je allerlei permanente voordelen in de game. Als voorbeeld: ga achter de ‘Legendary Buck’ ten westen van Mount Shan – vlakbij Strawberry – aan. Hiermee kan een fence de Buck Antler trinket maken, wat de kwaliteit van alle huiden die je van dieren afstroopt verbetert.

Red Dead Redemption 2

Vissen

Tot slot is het ook mogelijk om te vissen in Red Dead Redemption 2. Je krijgt de vishengel tijdens een missie met John Marston’s zoon Jack in hoofdstuk twee. Zoals bij dieren op het land en in de lucht zitten er in verschillende meren en rivieren op diverse locaties ook andere soorten vissen.

Het spel legt tijdens de missie waarin je voor het eerst vist duidelijk uit hoe vissen werkt. Selecteer een vishengel, duw de linkertrigger in, gooi de hengel naar achter met de rechtertrigger en laat los om de lijn te werpen. Wanneer een vis bijt, trilt de controller en moet je snel op de rechtertrigger drukken om de vis te haken. Vervolgens kun je hem binnenhalen door met de rechterjoystick te draaien. Stop even met draaien wanneer de vis tegenpruttelt – duw de stick dan de andere richting op dan de kant waar de vis heen zwemt, en ga vervolgens weer door met binnenhalen.

Red Dead Redemption 2

Je kunt natuurlijk aas voor aan de haak gebruiken, zoals wormen, brood en vliegen. Door de mens gemaakt lokaas is duurder, maar kan vaker gebruikt worden en werkt beter, zeker voor grotere vissen. Bij dit aas moet je de lijn langzaam naar binnen halen om de vis te lokken en hem zo te vangen. Probeer tot slot altijd te vissen wanneer het droog en helder weer is – dan bijten de vissen beter.

Je kunt in principe overal vissen, maar door via de ledger het kamp verder uit te breiden, kun je uiteindelijk ook een boot kopen die je kunt gebruiken om uit te varen vlakbij je kamp in een gedeelte van de verhaallijn. Zo kun je de grotere vissen het beste vangen.

Net zoals bij de dieren op het land zijn er ook legendarische vissen: dertien in totaal. Je jacht op deze speciale vissen begint bij de missie A Fisher of Fish. Je start deze missie door met Jeremy Gill te praten. Hij vist aan de pier in het noordoosten van Flat Iron Lake. Hij geeft je een kaart met de locaties van deze speciale vissen en door de gevangen vissen naar hem te sturen ontvang je diverse extra’s, waaronder krachtig aas.

Red Dead Redemption 2

Hopelijk heb je wat aan bovenstaande jachttips. Uiteindelijk zul je het vooral zelf moeten doen – leren jagen kost flink wat tijd en je hebt een engelengeduld nodig om de beste dieren te vangen – maar met de tips die je nu achter je kiezen hebt ben je in ieder geval goed voorbereid met alle theoretische kennis. Happy hunting!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Halloween spooktacular! – De Aanradar

Zoveel games, zo weinig tijd..