Het is handig om een apart Microsoft-account te hebben voor je kind. Zo kun je eenvoudig de instellingen voor dit account wijzigen en kan je zelf de Xbox One met een volwassenenaccount gebruiken. Een nieuw account aanmaken kan hier.
Contentrestricties
Opties voor ouderlijk toezicht op de Xbox One zijn te vinden in de instellingen van het systeem. Vanaf het startscherm, waarop blokken met games, applicaties en tabjes voor onder andere de digitale winkel te zien zijn, kun je eenvoudig naar het instellingenmenu komen. Een druk op de lichtgevende home-knop brengt je naar een snelmenu waar rechts het tandwieltje voor de instellingen te zien is. Door driemaal op de rechterbumper (RB, rechterbovenzijde van de controller) te drukken, kom je bij de instellingen.
Onder ‘accounts’ vind je een aantal belangrijke opties, die niet onder de noemer ‘ouderlijk toezicht’ worden geschaard, maar onder ‘contentrestricties’. Om de instellingen in dit menu te wijzigen moet je inloggen met je Microsoft-account, zodat kinderen of anderen eventuele aanpassingen niet kunnen terugdraaien. De enige optie, toegang tot content, toont een eenvoudig menu waarin je content tot een bepaalde leeftijd kunt toelaten. Houd er rekening mee dat veel opties in de praktijk hetzelfde zijn, want PEGI geeft leeftijdsbeoordelingen van 3, 7, 12, 16 en 18 jaar. De leeftijdsrestricties gelden ook voor apps, films, series en muziek.
Online veiligheid en wachtwoorden
Een tweede belangrijke optie onder ‘accounts’ is accountprivacy en onlineveiligheid. Hier kun je zowel Xbox Live-privacy als privacy in applicaties instellen. Het menu voor Xbox Live heeft drie eenvoudige categorieën: volwassene, tiener en kind. Kinderen kunnen gratis games en andere content downloaden en profielen van anderen zien. Ze hebben de toestemming van een volwassene nodig om vrienden toe te voegen en multiplayergames spelen is niet mogelijk. Tieners kunnen wel zelf vrienden toevoegen en met anderen communiceren via multiplayergames en andere sociale media.
Deze drie opties zijn vooraf ingesteld op basis van een aantal mogelijkheden, die je ook onder ‘details aanpassen’ zelf kunt instellen. Bij kopen en downloaden is het bijvoorbeeld nuttig om te checken of de Xbox One naar inloggegevens vraagt bij het aanmelden. Aanmelden zonder wachtwoord is ook mogelijk. Wellicht is content die met een Kinect-camera is gemaakt delen onder ‘gamecontent’ ook de moeite waard om uit te schakelen. Zo kunnen er geen ongewenste beelden van je kind worden geüpload naar Xbox Live.
De tweede optie betreft privacy-instellingen voor applicaties die niet onder games vallen, zoals YouTube en de Edge-browser. Hier kun je bepalen welke apps toegang hebben tot gegevens van je Microsoft-account en daarmee dus je Xbox Live-account. Denk aan je locatie, camera, microfoon, en e-mailadres.
Beheer je gezin
Onder gezinsinstellingen is het mogelijk om verschillende handige functies in te stellen, zoals instellingen voor wachtwoorden, gezinsleden beheren, online-instellingen en beperkingen als er niemand is aangemeld op Xbox Live. De eerste optie geeft toegang tot een menu waarin je een wachtwoordcode kunt instellen, die ervoor zorgt dat de Xbox One om een code vraagt zodra iemand iets koopt of instellingen wijzigt. Ook is er de mogelijkheid om aanmeldingen, aankopen en instellingen wijzigen te vergrendelen met een Microsoft-account.
Wie de console als ouder gebruikt kan ook op een eigen account restricties van dat van een kind instellen onder ‘gezinsleden beheren’. Hier kun je een kind toevoegen aan het gezin door in te loggen en verschillende instellingen wijzigen. De Xbox One zet de belangrijkste opties, die hierboven worden besproken, op een rij, zodat alle belangrijke opties op één plek te vinden zijn. We raden echter aan om Microsofts website te bezoeken, omdat daar uitgebreidere opties te vinden zijn, waaronder instellingen voor maximale schermtijd.
Schermtijden instellen is vrij uitgebreid dankzij een kalender waarmee ouders vaste dagen en tijden kunnen instellen. Ook is het mogelijk om bepaalde dagen volledig te blokkeren en een vast aantal uren en minuten per dag in te stellen. De klok begint met tikken wanneer het kind-account wordt aangemeld en de Xbox geeft met een melding aan als de tijd op is. Ook is het mogelijk om een wekelijks rapport te krijgen van wat kinderen uitvoeren op de Xbox One, inclusief schermtijd, welke games ze spelen en welke websites bezoeken. Het is ook mogelijk om ‘ongepaste websites’ te blokkeren en kinderen tegoed te geven om dingen te kopen.
Dit zijn de opties voor ouderlijk toezicht op de Xbox One. Laat vragen en andere tips vooral achter in de reacties!