in

Zo stel je ouderlijk toezicht in op PlayStation 4


Elke console heeft tegenwoordig opties voor ouderlijk toezicht. Logisch, want als ouder of verantwoordelijke voor een minderjarige is het knap lastig om altijd maar in de gaten te houden wat hij of zij speelt of ziet op een console. Je kunt er 24 uur per dag naast zitten om alles te controleren. Gelukkig is er dus ouderlijk toezicht op de spelcomputer.

Ga naar Instellingen > Ouderlijk toezicht/Familiebeheer

Ga naar Instellingen (rechtsboven in het hoofdmenu op de PlayStation 4) en selecteer Ouderlijk toezicht/Familiebeheer.

michel

Stel de algemene systeembeperkingen in

We gaan er nu even vanuit dat je opties wil instellen die voor alle gebruikers op de PlayStation 4 gelden – later komen we terug op Familiebeheer. Voordat je verder kunt, moet je eerst een viercijferig wachtwoord invullen. Deze staat standaard op ‘0000’, maar verderop in het menu kun je dit aanpassen. Het is wel zo handig om dit aan te passen, om ervoor te zorgen dat iemand anders op de console niet de mogelijkheid heeft deze instellingen te wijzigen.

michel

Vervolgens kom je in een menu met verschillende opties om in te stellen. Je kunt allereerst bepalen of gebruikers van de PS4 de mogelijkheid hebben om nieuwe gebruikers aan te maken of als gasten in te loggen. Op Webfilter en Standaardinstellingen van Ouderlijk toezicht komen we zo terug. De optie PS4-systeembeperkingen tijdelijk uitschakelen zorgt er logischerwijs voor dat alle beperkingen tijdelijk niet in werking zijn. Tot slot kun je de bovengenoemde viercijferige code aanpassen.

ps4

Stel een webfilter in

Er kan voor PlayStation 4 een webbrowser gedownload worden. Mocht je hier restricties aan willen hangen, dan kan dat via Webfilter. Hier moet je echter voor betalen. Je kan een abonnement afsluiten voor Trend Micro Web Security, dat kwaadaardige websites blokkeert die ongemerkt informatie zoals creditcardgegevens en wachtwoorden stelen, en een abonnement voor Trend Micro Kids Safety, dat kindonvriendelijke websites blokkeert. Een combinatieabonnement is ook mogelijk.

ps4

ps4

ps4

Stel de Standaardinstellingen van Ouderlijk toezicht in

Door naar deze optie in het PS4-systeembeperkingen-menu te gaan, kun je enkele duidelijke restricties instellen. Het gaat om de leeftijdsgrens van games, blu-ray’s en dvd’s, het gebruik van PlayStation VR en het gebruik van de internetbrowser. De laatste twee kunnen naar wens uitgeschakeld worden – de PlayStation VR omdat de technologie voor de ontwikkeling van de ogen van kleine kinderen schadelijk kan zijn, en de webbrowser om te voorkomen dat er bepaalde websites met ongepaste content worden bezocht.

ps4

Bij de optie ‘Leeftijdsniveau voor games’ kun je precies bepalen welke soorten games gespeeld kunnen worden. Je kan daarbij kiezen uit de diverse leeftijdsclassificaties die in Europa worden gehanteerd, namelijk 3 jaar, 7 jaar, 12 jaar, 16 jaar en 18 jaar en ouder.

ps 4

Hetzelfde kan worden gedaan met dvd’s en blu-ray’s. Dit werkt in zogenaamde ‘levels’, waarbij level 2 voor de jongste kijkers is en level 9 voor volwassen content staat. Niet alle dvd- en blu-ray-discs hebben deze informatie op het schijfje zelf staan, dus bij dit type content is wat ingrijpender ouderlijk toezicht (lees: aanwezig zijn) aan te raden.

ps4

Stel het Familiebeheer in

Er kan ook per account op één console worden bepaald wat wel en niet mag. Dat kan door in het Ouderlijk toezicht/Familiebeheer-menu ‘Familiebeheer’ te kiezen. Overigens moet je hierbij je PlayStation Network-wachtwoord invoeren om te bevestigen dat jij het bent.

ps4

In dit menu krijg je de optie om per aangemaakte account/gebruiker te bepalen wat wel en niet mag. Je kunt hier zelf ook nieuwe gebruikers aanmaken. Vervolgens kun je details als geboortedatum en tijdzone instellen (dat laatste is belangrijk voor het zetten van speeltijdlimieten).

Bepaal per gebruiker de rechten

Heb je eenmaal één of meerdere gebruikers aangemaakt, dan kun je per gebruiker de rechten bepalen. Zoals je in het menu hieronder ziet (we hebben een foto van het scherm genomen omdat je in dit menu geen screenshots met de PS4 kunt nemen), zijn er opties voor speeltijdinstellingen.

ps4

In het menu speeltijdinstellingen kun je precies aangeven hoelang iemand elke dag mag spelen. Daarbij kun je onder andere de precieze tijd aangeven wanneer de accounthouder mag spelen en ook kiezen of die persoon wordt uitgelogd, of elke vijf minuten een melding krijgt dat hij of zij moet stoppen met spelen.

ps4

Tot slot kun je in het menu Familiebeheer ook per gebruiker de precieze leeftijdsgrenzen voor games, blu-ray’s en dvd’s instellen. Dit werkt precies hetzelfde als in het menu bij ‘PS4-systeembeperkingen’.

Houd het speelgedrag van je kinderen in de gaten

Een laatste, handige tip: via de website van Sony kun je het speelgedrag van je diverse accounts in de gaten houden. Zo kun je precies zien of de regels die je zoals hierboven hebt ingesteld, worden nageleefd.

Heb je zelf nog tips voor het instellen van ouderlijk toezicht op de PlayStation 4? Laat het weten in de reacties.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

John Wick-skin voor Fortnite gelekt

Nintendo komt met Switch-gamevouchers